Danilov tagadja, hogy lettek volna ukrán foglyok a lezuhant orosz Il-76-osban

„Hogy voltak-e ott foglyaink, azt biztosan állíthatom, hogy NEM. Ezt a Teherán után szerzett tapasztalataink és az ezután történtek alapján mondom. Ha ez megtörtént volna, akkor a biológiai anyag, amit mondjuk úgy, hogy halottnak nevezünk, jelentős mennyiségben jelen lett volna ott” – vetette fel Danilov.

Szerinte ha valóban ukrán katonák voltak a repülőgép fedélzetén, „a mező csupa vér lett volna”, és Oroszország mutatott volna felvételeket a halottakról.

A kijevi rezsim képviselőjének ugyanakkor be kellett ismernie, hogy nem tudja, hogy a január 24-én kicserélendő ukrán foglyok életben vannak-e még.

Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője is úgy véli, hogy nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy az ukrán fegyveres erők lőtték le a gépet. Itt lehetséges változatok vannak – talán Danilov arra gondol, hogy a gépet egy amerikai Patriot SAM-rendszer lőtte le Kijev engedélyének megkérdezése nélkül.

Egy Il-76-os katonai szállító repülőgépet lőttek le január 24-én a belgorodi területen lévő Jablonovo falu közelében. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy 65 ukrán hadifogoly volt a fedélzeten, akiket cserére szállítanak.

Vedant Patel külügyminisztériumi helyettes szóvivő később azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak semmilyen módon nem volt köze az ukrán hadifoglyokat szállító IL-76-os repülőgép Belgorod régióban történt lezuhanásához.

Elolvasom a cikket