Elpárologtatja a légkört és kiírtja a teljes élővilágot egy Föld felé közeledő kilonóva

Már egyre több dolgot ismerünk a csillagok között nyúló messzeségről: tudjuk, hogy a naprendszerek tejutakba rendeződnek, ismerjük a fekete lyukak titkait, és számos fizikai törvényt kikövetkeztettek a fizikusok és csillagászok. Azonban még mindig rengeteg az ismeretlen terület, és minél több dolgot ismerünk meg, annál több lesz a kérdés. Mostanában nagy port kavart a kilnóva kérdésköre, amellyel kapcsolatban most fontos új álláspont került megfogalmazásra.

A kilnóva egy olyan csillagászati jelenség, amely úgy jön létre, hogy két rendkívüli sűrűsű objektum (például két neutroncsillag, vagy egy neutroncsillag és egy fekete lyuk) egymásba olvad. Először 2013-ban látott ilyesmit a saját szemével az ember, akkor ugyanis a Hubble űrteleszkóp észlelte a nagy erejű objektumot. Mióta ezt felfedezték, az emberek fantáziáját izgatja, hogy vajon milyen hatással lehetne a Földre ez a pusztító fúzió, most pedig a tudósok válaszoltak.

Objektum doboz

Az már egy ideje ismeretes, hogy hatalmas erővel bír a kilnóva, éppen ezért ha valamikor egy ilyen a Föld közelébe kerülne, akkor minden bizonnyal elpárologtatná a bolygó légkörét, éppen ezért esélytelen lenne az életben maradás, és minden élőlény kihalna. A tudósok azonban felhívták a figyelmet arra, hogy gyakorlatilag nulla az esély arra, hogy ennyire közel kerüljön egy ilyen monstrum a bolygónkhoz, így tehát nincs veszély. Sokkal több esély van a pusztulásnak azon formájára, hogy ismét egy hatalmas meteor csapódik a Földbe, vagy valamilyen napkitörés vagy szupernóva káros sugárzásai okoznának károkat a bolygóban – írja a The Sun.

Elolvasom a cikket