Miért érdemes reggel kávé helyett tyúkhúslevest fogyasztani?

„A tyúkhúsleves több mint 19 könnyen emészthető, helyettesíthető és esszenciális aminosavat tartalmaz, például arginint, glicint és prolint, amelyek a fehérjék építőkövei, és amelyek nélkülözhetetlenek a jó emésztéshez és az immunrendszer támogatásához” – mondja Elena Kudrina táplálkozástudományi szakértő.

A tyúkhúsleves támogatja a bélrendszer egészségét, mivel glutamint is tartalmaz. Ez pedig segít helyreállítani a bélnyálkahártyán keletkezett sérüléseket.

„A tyúkhúslevesben található természetes kollagén és zselatin fogyasztása támogathatja a korral járó ízületi fájdalmakat” – emlékeztet Elena.

A kollagén a bőr rugalmasságának egyik legfontosabb tápanyaga. Ez a bőr fő szerkezeti fehérjéje, amely a bőr rugalmasságáért, feszességéért és fiatalosságáért felelős. „Amikor a kollagén az öregedés vagy a környezeti toxinoknak való kitettség miatt elkezd lebomlani, megjelennek a korai öregedés jelei, mint a finom vonalak, mimikai és rendes ráncok” – mondta a táplálkozási szakértő.

A cink egy olyan ásványi anyag, amely főként a csontokban található meg. Fontos összetevője a pattanások elleni küzdelemnek és az egészséges bőr fenntartásának. Elena szerint: „Egy tanulmány kimutatta, hogy a cink csökkentheti a bőrön lévő, pattanásokat okozó baktériumok aktivitását”.

A kollagén és a cink mellett a tyúkhúsleves glikozaminoglikánokat is tartalmaz, olyan molekulákat, amelyek a bőr dermiszében találhatók az elasztinnal együtt. Szerepük az, hogy kitöltsék a kollagén és az elasztin közötti teret, így a bőr feszes marad.

A tyúkhúslevesben található magnézium a relaxációt elősegítő ásványi anyagként ismert. Több mint 300 enzimatikus folyamathoz nélkülözhetetlen a szervezetben, beleértve a fehérjeszintézist, az idegi jelátvitelt és az izomlazítást. Mindezen funkciók hozzájárulhatnak a jobb alváshoz.

„Ha a magnéziumot táplálékkal, nem pedig étrend-kiegészítőkkel visszük be a szervezetünkbe, az segít, hogy többet szívjon fel belőle” – magyarázta Kudrina.

A kutatók megállapították, hogy a tyúkhúslevesben lévő aminosavak csökkentik a légzőszervek gyulladását és javítják az emésztést. Ezek a vegyületek pozitív hatással lehetnek az olyan állapotokra, mint az allergia és az asztma.

Elolvasom a cikket