Miért érezzük üresnek a gyomrunk étkezés után?

A szakértő 5 okot sorolt fel, amiért étkezés után éhségérzet jelentkezik. Az első ezek közül a fehérje hiánya. Ez az elem lehetővé teszi, hogy sokáig fenntartsuk a jóllakottság érzését. A hús, a hal, a tojás, a tejtermékek, a diófélék és a hüvelyesek elegendő mennyiségű fehérjét tartalmaznak.

Ha az étrendből hiányoznak az élelmi rostok – ez szintén negatívan befolyásolja a jóllakottság érzését. A zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek élelmi rostforrást jelentenek. Amikor a gyomorba kerülnek, megduzzadnak, ami a szervezetnek teltségérzetet ad.

Mivel agyunk képes összekeverni a szomjúságot és az éhséget, az étkezés utáni üres gyomor folyadékhiányt jelenthet a szervezetben. Az is előfordulhat, hogy a jóllakottság érzése nem jelentkezik azoknál, akik stresszesek és gyorsan esznek. A táplálkozásbiológus azt tanácsolja, hogy lassan együnk, hogy a szervezetnek legyen ideje felismerni, hogy jóllaktunk.

Az orvos sürgette, hogy küzdjünk a főétkezések közötti nassolási vágy ellen. A siker érdekében azonosítani kell a valódi okot – stressz, unalom, szokás vagy tápanyaghiány. A nassolást helyettesítheti meditációval, sétával, fizikai aktivitással. Az is fontos, hogy megtervezze a napi étkezéseket, hogy elegendő energiához és tápanyaghoz jusson.

Elolvasom a cikket