Őskori „időkapszulát” találtak

A felfedezést az Alderman’s Barrow Allotment nevű területen tették, amelyet egy olyan projekt részeként állítottak helyre, amelynek célja a korrodálódó tőzeglápok állapotának javítása Exmoor és Délnyugat-Emor területén.

A projekt során a neolitikumból és a bronzkorból származó erdő- és rovarmaradványok „időkapszuláját” találták meg, amely egyedülálló betekintést nyújt abba, hogyan alakult ki a tőzeg, és milyen növény- és rovarfajok éltek a környezetben az ősi időkben.

A tőzegből vett minták vizsgálata során több mint 100 Hydraena riparia bogár töredékét tárták fel, emellett trágyabogarak, süllőbogarak, moha atkák és vízipusztító bogarak példányait.

Egy őskori erdőtalaj maradványai is előkerültek, amelyek törzsek, ágak és gallyak töredékeiből állnak, és körülbelül 4500-3500 évvel ezelőttre datálhatók.

Ezek a töredékek több fafaj jelenlétét mutatták ki, többek között éger és fűz, a közelben pedig nyírfa is termett (a magok alapján).

A tőzegláp helyének szélesebb körű vizsgálata során egy neolitikus fűzfa egy részét, valamint nyírfa és tölgyfafajok egy részét tárták fel. A környéken különböző növényfajok, mint például a sás és a nádas nyomai is azonosítottak.

Dr. Ed Treasure, a Wessex Archaeology vezető környezeti régésze, aki a növényi maradványokra és a fára specializálódott, kifejtette: „Ezek a felfedezések egyedülálló és kézzelfogható kapcsolatot teremtenek Exmoor múltjával, illusztrálják a tájak változó természetét, és feltárják, hogyan jött létre ez a lenyűgöző táj.

„Ezeket az információkat felhasználhatjuk a tőzeglápok helyreállításával kapcsolatos tanulmányok „alapvonalának” kialakításához, amely évszázadokra, ha nem évezredekre nyúlik vissza. Ez a hosszú távú szemlélet lehetővé teszi számunkra, hogy a tőzeglápok földhasználati gyakorlatában az elmúlt évszázadok során bekövetkezett számos jelentős változáson túlra tekintsünk” – tette hozzá Dr. Treasure.

Elolvasom a cikket