Putyin szerint a CIA robbantotta fel az Északi Áramlatot

A vezetékeket, amelyeket azért építettek, hogy Oroszországból a Balti-tengeren keresztül Németországba szállítsanak földgázt, 2022 szeptemberében vették célba. Több uniós ország vizsgálatot indított a támadások ügyében, de eddig nem hoztak nyilvánosságra eredményeket.

Carlson közvetlen kérdésére, hogy ki robbantotta fel a vezetékeket, Putyin azt válaszolta, az Egyesült Államokra utalva: „Természetesen Önök”.

„Lehet, hogy önnek személyesen van alibije, de a CIA-nak nincs” – tette hozzá.

Nem megyek bele a részletekbe, de ahogy a mondás tartja, ilyen esetekben meg kell keresni azt, akinek érdeke fűződik a szabotázshoz – mondta Putyin, hozzátéve, hogy a kulcskérdés az, hogy kinek volt meg a képessége, hogy felrobbantsa a vezetékeket.

Nem mindenki férhet hozzá a Balti-tengeren a tengerfenékhez és végezhet robbantást – jelentette ki Putyin, hozzátéve, hogy meglepte Németország hallgatása az ügyben.

Putyin és magas rangú moszkvai tisztviselők szerint az Egyesült Államoknak volt a legnagyobb haszna a szabotázsból, és rámutattak arra, hogy Washington nyilvánosan ellenezte a vezetékek megépítését. Moszkva azzal vádolta a Nyugatot, hogy elakasztotta a nyomozást.

2023-ban Seymour Hersh díjnyertes amerikai újságíró azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy felrobbantotta az Északi Áramlat vezetékeket. A Fehér Ház akkoriban „teljes kitalációként” utasította el a vádakat, emlékeztet az oroszhírek.hu.

Hersh állításai nyomán több nyugati lap arról számolt be, hogy ukrán állampolgárok is részt vettek a támadásban. Kijev tagadta, hogy bármi köze lenne a szabotázshoz.

Elolvasom a cikket