Több mint két éve nem követtek el annyi erőszakos cselekményt Haitin, mint idén januárban

MH/MTI
2024. február 9. péntek. 22:34

Volker Türk közleményében kiemelte, hogy adataik szerint januárban 1108 ember, köztük 806 civil és 300 fegyveres bűnöző vesztette életét vagy sebesült meg a karibi szigetországban bűncselekményben. Ez a tavaly januári számokhoz képest is háromszoros növekedést jelent, tehát az eddig is katasztrofális emberi jogi helyzet a szűnni nem akaró és növekvő erőszak miatt csak még tovább romlott – tette hozzá.

A főbiztos szerint Haiti lakossága már csak azon háromezer fős nemzetközi rendőrkontingens mielőbbi megérkezésétől remélheti a helyzet javulását, amelynek telepítését négy hónapja hagyta jóvá az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A kenyai vezetésű rendfenntartók első, 300 fős osztaga februárban érkezhetne meg a szigetországba, ám egy kenyai bíróság január 26-án egy ellenzéki párt beadványát megvizsgálva kimondta, hogy az afrikai ország csak akkor küldhet külföldre rendőröket, ha kölcsönös megállapodás jön erről létre a befogadó ország kormányával.

Türk arra is rámutatott, hogy a szigetországot sújtó legújabb erőszakhullám a gazdasági helyzetet is tovább rontja. A fosztogatások és az önkényes útlezárások miatt már több mint 313 ezer ember kényszerült otthona elhagyására, és olyan túlzsúfolt lakónegyedekben húzza meg magát, ahol alapvető életfeltételek hiányoznak. Ezek a belső menekültek nem jutnak hozzá az alapvető élelmiszerekhez és közszükségleti cikkekhez, valamint a közoktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz sem.

További súlyosbító körülmény, hogy január 20-a óta összecsapások vannak a rendőrség és az Ariel Henry kormányfő lemondását követelő tüntetők között, ezeknek a február 7-i adatok szerint már 16 halálos áldozatuk és 29 sebesültjük van.

Volker Türk hangsúlyozta, hogy a biztonsági helyzet javítása Haitin csak az első lépés volna a normalizálódás irányában, mert hosszú távon csak az hozhatna megoldást a problémákra, ha a korrupció és a gazdasági-szociális diszkrimináció letörésével sikerülne felszámolni a tömeges szegénység alapvető okait.

Elolvasom a cikket