Új gyógyszert hoztak létre az egyik leggyakoribb ráktípus ellen

A szájon át szedhető gyógyszer az áttétes elváltozásokat is célba veszi, amelyek a szervezetben máshol is elterjedtek, és ellenállást mutatnak a kemoterápiával szemben.

A tripla-negatív emlőrák az összes emlőrák akár 15 százalékát is kiteszi, és hírhedt arról, hogy viszonylag gyorsan növekszik és terjed, még a fiatal betegek körében is.

A mai napig nem áll rendelkezésre célzott gyógyszeres kezelés a rák ezen formája ellen, így a betegeknek csak néhány széleskörű lehetőségük marad: intenzív kemoterápia vagy a legmodernebb immunterápia. Még ebben az esetben is nagy az esélye annak, hogy a betegség öt éven belül kiújul.

Ha a rák a lokalizált emlőszöveten kívüli távoli helyekre is átterjed, az ötéves túlélési arány 91 százalékról 12 százalékra csökkenhet.

A kezelés új formáira van égető szükség az életek megmentéséhez.

„Ez izgalmas fejlemény a hármas negatív emlőrák elleni küzdelemben” – mondta Theresa Hickey, az Adelaide-i Egyetem emlőrák-szakértője, aki az új szájon át szedhető gyógyszerrel kapcsolatos kísérleteket vezette.

„A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy ez a gyógyszer lehet a kulcs a túlélési arányok javításához”.

A szóban forgó gyógyszert CDDD11-8-nak hívják, és eredetileg akut myeloid leukémia (AML) kezelésére fejlesztették ki.
Az AML a csontvelőben növekvő rák, és nehezen célozható. A rákos sejtek úgy maradnak életben, növekednek és terjednek, hogy felgyorsítják a fehérjetermelést, különösen a ciklinfüggő kináz 9 (CDK9) nevű útvonalon keresztül.

A Dél-Ausztráliai Egyetem kutatói 2022-ben kifejlesztették a CDDD11-8-at a CDK9 szelektív gátlására. Állatmodelleken tesztelve a szájon át szedhető gyógyszer „erőteljes tumornövekedés-gátlást” váltott ki, ami „a leukémiás állatok jobb túlélését eredményezte”.

Most ugyanez a gyógyszer ígéretesnek bizonyult a tripla-negatív emlőrák kezelésében is.

„Még korai szakaszban vagyunk, de a kezdeti bizonyítékok alapján úgy véljük, hogy ennek a fehérjének a gátlása a hármas negatív emlőrák kezeléséhez vezethet, és ezt az új gyógyszert tovább kell fejleszteni” – mondja Hickey.
Ő és csapata az Adelaide-i Egyetemen úgy gondolja, hogy a CDK9 célzott kezelése más agresszív, „átírásfüggő” rákos megbetegedéseknél is működhet.

A transzkripció a genetikai utasítások RNS-molekulákba történő másolása, amelyek aztán segítenek a fehérjetermelés szabályozásában.

A rákos sejtekben az egészséges sejtekhez képest a transzkripció gyakran „kontrollálatlan”. Ez segíti a betegség gyors növekedését és terjedését, ami a betegek rosszabb kimeneteléhez vezet.

Hickey és munkatársai úgy vélik, hogy a CDDD11-8-at most klinikai vizsgálatnak kellene alávetni a legagresszívabb típusú emlőrák esetében.

A kezdeti kísérletek során, amikor ezt az újszerű gyógyszert a tripla-negatív emlőrák sejtvonalas modelljeinek adták, a kutatók a rák növekedésének csökkenését és a rákos sejtek pusztulásának növekedését észlelték, a dózistól függően változó sikerrel.

A hatóanyag ígéretesnek bizonyult élő egérmodellekben is, amelyekben emlőrák volt. A szájon át szedett gyógyszerrel kezelt egerek zsugorodott daganatokat és csökkent fehérjeexpressziót mutattak anélkül, hogy a létfontosságú szervekre káros hatást gyakoroltak volna.

A betegektől származó mellrákszöveten és háromdimenziós organoidokon tesztelve a csapat a siker biztató jeleit találta, anélkül, hogy az egészséges sejtekre gyakorolt toxikus mellékhatások jelentkeztek volna. Ez valószínűleg azért van így, mert az egészséges sejtek nem függnek annyira a CDK9 aktivitásától, mint egyes rákos sejtek, magyarázzák a szerzők.

„Bár ez a gyógyszer ígéretesnek tűnik a tripla negatív emlőrák potenciális kezeléseként, további fejlesztésre van szükség, mielőtt humán vizsgálatokba kerülhet” – zárja Hickey. „Remélem, hogy ez a következő öt éven belül, ha nem hamarabb megtörténik.”

Elolvasom a cikket