Űrkutató: A fizika nem tiltja a teleportálást

Mi egy túlságosan fejletlen civilizáció vagyunk, és egyelőre csak megfigyelés alatt állunk. Ezért nem veszik fel velünk a kapcsolatot más civilizációk, annak ellenére, hogy jeleket küldünk az űrbe. Blokkolnak minket – mondta Andrej.

Az űrkutató szerint a legtöbb asztrofizikus-kozmológus úgy véli, hogy a magasan fejlett civilizációknak etikai okokból barátságosnak kell lenniük. Talán ha egy globális nukleáris konfliktus küszöbén állunk, akkor közbelépnek. Természetesen, feltételezve, hogy egy szimulált világban élünk, ez a világ kikapcsolható – magyarázta.

A teleportálásról azt mondta: „Kiderült, hogy a fizika nem tiltja a teleportálást. Meg lehet csinálni úgy, hogy a kutatók a tér különböző pontjaira szórják a fotont, egy extra fotont készítenek, és azt az átvitel során összezavarják.”

A klasszikus fizika világában ez egyszerű lenne: atomról atomra szétszedni mindent, továbbítani az információt, és ott újra összerakni. A mérnöki kihívás összetett, de megoldható. De a lényeg az, hogy egy foton csak akkor nyilvánul meg, amikor megfigyelik. Kiderül, hogy amikor megfigyelünk, akkor változunk. Ez egyfajta ördögi kör. Bár az első fotont 1997-ben teleportálták, az első atomot pedig 2004-ben. De a tudósok ismét találtak egy kiskaput és egy olyan megoldást, amely nem mond ellent a fizika törvényeinek. Amikor két kutató mesterséges fotont készít, és tulajdonságokat ad át az egyikből a másikba. Lehet ezt alkalmazni makroszkopikus léptékben, mondjuk egy emberi lényre? Igen. A fizika nem tiltja – fejtette ki a szakértő.

Kifejtette: „De hogyan is csináljuk? Ez még mindig teljesen tisztázatlan. Az egész tudománytörténet azonban azt mutatja, hogy ha a fizika törvényei nem tiltják, hogy létrehozzunk valamit, akkor az ember előbb-utóbb megteszi. Két-háromszáz évvel ezelőtt például nehéz volt elképzelni az okostelefont, a repülőgépet, a nukleáris technológiát. Ugyanakkor a tudomány exponenciálisan fejlődik. A mesterséges intelligencia most már segíteni fog nekünk. Emberbarát lesz az etikus algoritmusoknak köszönhetően.”

Elolvasom a cikket