19. századi csokoládégyárat találtak

A felfedezést a Plaza de la Llana téren található négyemeletes épület felújítása során tették, és több történelmi korszakból származó szerkezeti elemet tártak fel.

Ezek közé tartoznak egy 14. századi középkori kastély maradványai, egy 17. századi burkolat és egy 19. századi csokoládégyár nyomai.

A történelmi szövegekben talált bizonyítékok alapján a kúria a Pia Almoina néven ismert barcelonai székesegyházi szegényház tulajdona volt. A 15. században a kúriát Hostal de Sant Pere nevű szállóvá alakították át, amely a 16. századig működött.

Az ingatlant – az 1825-ben végzett javítási munkálatokat követően – a Clemente Guardia néven ismert csokoládégyár foglalta el.

A gyárról az 1888-as barcelonai világkiállítás almanachja is említést tesz, ahol kitűnő csokoládé és pastillage (egyfajta cukormáz), valamint vaníliás és stone csokoládék szerepelnek.

A 19. századra a gyár Barcelona egyik leghíresebb csokoládékészítője lett, termékeit egész Spanyolországban értékesítették, és a spanyol ellenőrzés alatt álló tengerentúli területekre is exportálták.

A barcelonai régészeti szolgálat (ICUB) régészei számos építészeti elemet is találtak a gyárból, emellett tárolóedényeket, nagyméretű fogókat és címkék készítéséhez használt ólomlemezeket.

Elolvasom a cikket