Biden azt sem tudja, hogy él?!

Pénteken a pennsylvaniai Harrisburgban, a Nemzeti Fegyver Szövetség (NRA) expóján tartott beszédében Trump elítélte az amerikai igazságügyi minisztériumot, amiért vádat emelt ellene a titkos dokumentumok állítólagos rossz kezelése miatt, miközben elutasította, hogy Biden ellen vádat emeljen ugyanezért a bűncselekményért.

Trump jelenleg a republikánusok esélyes jelöltje, aki kihívója lesz Bidennek az idén novemberi elnökválasztáson. Miközben rendszeresen gúnyolódik Biden szellemi képességein – a hét elején megjegyezte, hogy az elnök “két mondatot sem tud összerakni”, Trump Biden elleni támadásai csütörtökön váratlan támogatást kaptak Robert Hur különleges ügyésztől.

Hur, aki Biden állítólagos nem megfelelő kezelését vizsgálta a titkos iratokkal kapcsolatban, jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy az elnök “szándékosan megtartotta és nyilvánosságra hozta” ezeket a dokumentumokat. Hur azonban azt javasolta, hogy Biden ellen ne emeljék vádat, mivel a nyomozók szemében “idős, rossz emlékezetű embernek” tűnt, és nehéz lenne meggyőzni az esküdtszéket arról, hogy “olyan súlyos bűncselekményt követett el, amelyhez szándékosságra utaló mentális állapot szükséges”.

A Hur irodájának adott interjúk során Biden “nem emlékezett arra, hogy mikor volt alelnök”, és “arra sem emlékezett, még néhány éven belül sem, hogy mikor halt meg fia” – áll a jelentésben.

Biden dühösen tagadta a jelentés állításait, és később csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy “a memóriája rendben van”. Ugyanezen a tájékoztatón azonban Biden tévesen Abdel Fattah el-Szíszi egyiptomi elnököt Mexikó vezetőjének nevezte.

A Hur megállapításait ugyanazon a héten hozták nyilvánosságra, amikor Biden rosszul emlékezett a francia és német vezetőkkel folytatott beszélgetéseire, amelyeket nem sokkal 2021 januári hivatalba lépése után folytatott. Vasárnap azt mondta támogatóinak, hogy találkozott Francois Mitterand francia államfővel, aki valójában 1996-ban halt meg, szerdán pedig azt állította, hogy a négy évvel korábban elhunyt Helmut Kohl német kancellárral beszélt.

Trump jelenleg szinte minden friss közvélemény-kutatásban egy és hét pont közötti különbséggel vezet Biden előtt. Az NBC kedden közzétett felmérése szerint az amerikai választók 76 százaléka, köztük a demokraták több mint fele aggódik amiatt, hogy Biden mentálisan és fizikailag eléggé alkalmas-e egy második elnöki ciklusra.

Elolvasom a cikket