Hét meglepő koffeintartalmú étel, ami ébren tarthat éjszaka

A kávé koffeintartalma a kávébab erősségétől, valamint a felöntések számától függ.

Jess Hillard, a Warrior sporttáplálkozási szakértője szerint: „Egy bögre, a szupermarket polcáról vásárolt instant kávé nagyjából 100 mg koffeint tartalmaz. Az olyan kávébabos kávéban található koffein, mint amilyen a kávézókban kapható, bögrénként akár 180 mg koffeint is tartalmazhat.”

Még a koffeinmentes kávé sem biztonságos helyettesítője esténként – egy bögrében ugyanis kis mennyiségű, körülbelül 2mg koffein található.

Jess azt mondja: „Még mindig hozzájárulhat a nyugtalansághoz, ezért nem tanácsolnám, hogy közvetlenül lefekvés előtt még a koffeinmentes kávét is megigyuk, különösen, ha küzdünk az alvással. Azt tanácsolnám, hogy kerüljük a koffeint lefekvés előtt, sőt, akár hat órával lefekvés előtt próbáljuk meg abbahagyni a kávéfogyasztást, mivel ennyi ideig a szervezetünkben marad, és növeli az éberséget, ami megnehezíti az elalvást”.

Valójában számos olyan dolog lehet az étrendjében, amely koffeintartalmának köszönhetően alvásproblémákat okoz.

A koffeinnek olyan káros hatásai lehetnek, mint a fejfájás és a fokozott szorongás, ezért érdemes lehet egy pillantást vetni az étrendjében található stimulánsokra.

1. Étcsokoládé
Az étcsokoládé egészségügyi előnyei ellenére lefekvés előtt nem tanácsos fogyasztani. Egy 100 g-os tábla étcsokoládé – vagyis magas kakaótartalmú (70 százalékos vagy annál magasabb) – körülbelül 80 mg koffeint tartalmaz. Egy nagy kocka körülbelül 25 mg koffeint tartalmaz.

Jess azt mondja: „Összehasonlításképpen egy egész tábla tejcsokoládé átlagosan 20 mg koffeint tartalmaz”. A tejcsokoládénak azonban magasabb lenne a cukortartalma – így egyik sem tanácsos lefekvés előtt.

2. Tea
A másik forró ital, a tea is tartalmazhat koffeint.

Jess azt mondja: „A mindennapi tea, a reggeli tea és a zöld tea egyaránt tartalmaz a teában természetesen előforduló koffeint. Egy bögre főzött tea körülbelül 30–50 mg koffeint tartalmaz”. A koffein mennyisége azonban attól függően változik, hogy mennyire erős a tea. A koffeint nem tartalmazó teák közé tartozik a kamilla, a gyümölcsteák és a borsmenta.

3. Szénsavas italok
Nem csak a sok szénsavas ital magas cukortartalma adhat okot aggodalomra, mivel több közülük nagy mennyiségű koffeint is tartalmaz. Nem a legjobb ötlet este meginni egy doboznyit, vagy többször is a nap folyamán.

Jess szerint: „A Coca-Cola koffeint tartalmaz, akár a teljes zsírtartalmú, akár a diétás változatot választjuk. Egy doboz 34 mg koffeint tartalmaz, ami átlagosan ugyanannyi, mint egy csésze tea!”. Erre az esti órákban biztosan oda kell figyelni.

4. Fagylalt
A forró napok kedvenc étele, vagy tévénézés közben fogyasztva, bizonyos ízű fagylaltok is tartalmazhatnak koffeint.

Rob Hobson táplálkozási szakértő szerint: „Érdemes olyan fagylaltot választani, amely nem kávéízű, mivel néhány ilyen már két gombócban is több mint 50 mg koffeint tartalmazhat”. Nem csak a kávéízű fagylaltokról van azonban szó. A csokoládéfagylalt is tartalmazhat stimuláló koffeint.

5. Puding
A választott desszert is segíthet ébren tartani.

Rob azt mondja: „A tiramisu valószínűleg a legkézenfekvőbb koffeintartalmú desszert, mivel kávét tartalmaz, de bármi, amiben étcsokoládé van, szintén tartalmaz egy kis koffeint”. Egy csokoládétorta vagy egy étcsokoládés lávatorta például.

6. Mentolos cukorka
A vacsora utáni mentolos cukorka lehet frissítő, de Rob szerint néha koffeint tartalmazhat.

„A menta nem tartalmaz koffeint, de ellenőrizze a címkét, mivel néhány matchával ízesített vagy „energia” mentaként megjelölt menta tartalmaz némi koffeint” – mondja.

7. Kombucha
A kombucha egy erjesztett ital, amely állítólag jótékony hatással van a bélrendszer egészségére, és az egészségtudatosok egyik kedvence. De tealevelekből készül, amelyek természetesen koffeint tartalmaznak.

Bár a kombucha koffeintartalma általában minimális, mégis érdemes megjegyezni, mivel 250 ml kombucha akár 15 mg koffeint is tartalmazhat.

Energetizáljon koffein nélkül
Bár egy csésze kávé megadhatja a szükséges lökést, Jess szerint az állandó energiához hatékony táplálékra és pihenésre van szükség, miközben gondoskodni kell a sok friss levegőzésről és a rendszeres testmozgásról is.

Azt mondja: „A kiegyensúlyozott táplálkozás kulcsfontosságú ahhoz, hogy energiát nyerjünk a nap folyamán. Ezt napi öt vagy több adag gyümölcs és zöldség, nem finomított szénhidrátok, például barna rizs, tészta, kenyér, burgonya és fehérje révén kell elérni. A nagyszerű fehérjeforrások közé tartozik a lencse, a bab, a csirke és a hal.”

A rendszeres nassolás biztosítja, hogy a vércukorszint ne csökkenjen a nap folyamán.

Elolvasom a cikket