Hogyan lehet megszabadulni a mobilfüggőség rabságából?

A pandémia időszaka óta jelentősen megnőtt az emberek képernyő előtt töltött ideje. Több munkahely váltott át digitális platformokra, az iskolákban is megfigyelhető, hogy a házi feladatot, tananyagokat most is az online felületekre töltik fel, a diákoknak ott kell elkészíteniük beadandóikat.

A kötelességek mellett pedig ott van a szabadidős tevékenység, amiket szintén az online térben élhetünk meg, legyen szó akár egy online közvetített koncertről, számítógépes játékokról, videókról, vagy a különböző közösségi média tartalmakról. Sokan számolnak be arról, hogy észre sem veszik már, hogy órákat töltenek el például a különböző közösségi média felületeken. És egyre többen kezdik bevallani, hogy függők lettek például a különböző számítógépes játékokra, vagy YouTube videókra. Az emberek többsége már sehova sem megy el a telefonja nélkül, vagy, ha otthonukban egy kis időre megszűnik a Wifi, akkor eluralkodik rajtuk a pánik.

Képünk illusztráció

Sokan mobillal fekszenek és kelnek

Fotó: Phanie via AFP/GARO

Az online függőség kapcsán talán egyből a Z és az alfa generáció tagjaira gondolunk, mint elsődleges fogyasztók, de fontos megemlíteni, hogy nem csak róluk van szó, amikor digitális túlfogyasztásról beszélünk. Az X és a még korábbi generációk tagjaira is jellemző, hogy reggel ébredés után egyből a telefonjuk után nyúlnak, éjszakába nyúlóan görgetik a felesleges tartalmakat, vagy bármilyen rövid várakozó idő van a nap folyamán egyből megnyitják valamelyik online felületet, nem beszélve az állandó értesítésekről, üzenetekről, amikre általában egyből várják a választ.

Egyre több ember, köztük népszerű véleményformálók, úgynevezett influenszerek – akik rengeteg emberhez, fiatalhoz elérnek – észleli az online lét és a tőle való állandó függőség veszélyét és káros hatását. Ezért is kezdett el elterjedni a digitális méregtelenítés (detox) fogalma, amely során korlátozzuk, vagy teljesen megszüntetjük a digitális eszközök használatát.

A digitális detoxnak számtalan lehetősége van. Nem feltétlen kell nagyon drasztikus változásokra gondolni. Sokszor elég ha például egyes alkalmazásoknál napi időkeretet állítunk be saját magunk számára, vagy estére kikapcsoljuk az értesítéseinket, esetleg éjszakára magát a telefonunkat kapcsoljuk ki, vagy másik szobába helyezzük el.

Jó módszer lehet, ha telefon helyett ébresztő órát használunk a felkeléshez, megelőzve, hogy egyből a Facebookon, vagy Instagramon kezdjük a napunkat. Este pedig jó rutin lehet, ha telefonozás helyett olvasunk, ami a mentális egészségünknek is jót tesz, és az elalvást is segíti.
A korlátozóa módszerek mellett vannak, akik a teljes megvonásra esküsznek. Sokak számára hasznos és izgalmas kihívás lehet akár egy nap, vagy hétvége minden digitális eszköz nélkül. Vannak, akik ilyenkor elvonulnak egy erdei házba, telefonjukat, laptopjukat otthon hagyják és csak olvasnak, kirándulnak, friss levegőn vannak, mozognak. S hagyják, hogy saját gondolataik érvényesülhessenek és feltöltődve érnek haza, szenbesüéve azzal, hogy nem maradtak le semmiről, megvárta őket minden online munka és értesítés.

Rengeteg pozitív tapasztalatról számolnak be azok, akik kipróbálják valamelyik említett digitális detox fajtát. Ilyen például a jobb alvás minőség és kevesebb felébredés éjszakánként. Emellett sokkal kevesebb stressz éri őket a nap folyamán, hiszen a sok hír a világból, és megszámlálhatatlan üzenet, amit egy nap folyamán kapunk sokszor feszültté, stresszessé tesz minket.

Ha nincs velünk állandóan valamilyen digitális eszköz, sokkal könnyebb megélni a pillanatokat, minőségben jelen lenni akár a társas helyzetekben, akár az egyedül töltött időben. Jobban sikerülhet megélni és tudatosítani az érzelmeinket, az addig elnyomott gondolatokat felszínre hozni és megoldani, tovább formálni.
Többen is arról számolnak be, hogy miután letették egy időre készülékeiket javult kapcsolataikban a kommunikáció is, sokkal többet kezdtek el mesélni, beszélgetni egymással. De természetesen tudatosabbak lettek az élet más területein is, hiszen több idejük maradt például a mozgásra, vagy egészséges étkezésre.

Ha úgy érezzük, hogy minket is beszippantott az online lét és már hírekkel, kelünk-fekszünk, esetleg az éjszaka közepén is azon kapjuk magunkat, hogy valakinek a legutóbbi utazását nézzük a Facebookon, netán a telefonunk nélkül még az illemhelyiségre sem megyünk el, akkor érdemes lehet elgondolkodnunk valamelyik méregtelenítő módszer kipróbálásán kiegyensúlyozottabb és egészségesebb életünk érdekében.

Elolvasom a cikket