Hömpölyögnek a busók!

A Kisfarsang programjaival, egyebek mellett busócsoportok bemutatóival, kisbusók és gyermek maskarások farsangolásával, táncházakkal kezdődött meg csütörtökön a hat napon át zajló Mohácsi Busójárás.

Február 8-a és 13-a között zajlik az ország legnagyobb téltemető, tavaszköszöntő eseménye a Mohácsi Busójárás. Az idei hagyományőrző népszokáson rekordszámú, kétezer-ötszáz maskarás és hetvenegy busócsoport vesz részt. Szombaton a hagyományos mohácsi sokac viseletdarabok készítésének műhelytitkaiba nyerhet bepillantást a közönség. E mellett már reggeltől tamburazenekarok, néptáncegyüttesek, busócsoportok tartanak bemutatókat, lakodalmas menetet, valamint megnyílik a népművészeti és kézműves vásár.

Gagyi Zoltán maszkfaragó népi iparművész busómaszkon dolgozik mohácsi műhelyében

Gagyi Zoltán maszkfaragó népi iparművész busómaszkon dolgozik mohácsi műhelyében

Fotó: MTI/Ruprech Judit

A leglátványosabb programot idén is farsangvasárnap tartják. Ekkor a busók csónakokkal kelnek át a Dunán, majd felvonulnak a belvárosban és vízre teszik a farsangi koporsót. Ugyanitt avatják föl az új busókat. A hétfői rendezvények között lesz interaktív farsangi gyermekfoglalkozás, a busók hagyományosan házról házra járnak majd a Kóló téren és a környező utcákban.

Kedden tartják meg a busójárást lezáró fő attrakciót, amikor a délutáni felvonulás után meggyújtják az óriási főtéri máglyát, s elégetik a telet szimbolizáló koporsót.

Elolvasom a cikket