Összefogás a kiberbűnözés ellen

Az Európai Unió kezdeményezésére, világszerte több mint száz ország részvételével 21. alkalommal rendezték meg a Safer Internet Day – Biztonságosabb Internet Napot. Az akcióhoz Bécs is csatlakozott, mivel a főváros vállalkozásait is egyre nagyobb mértékben fenyegeti a kiberbűnözés.

A KPMG üzleti tanácsadó társaság legújabb felmérése szerint Bécsben tavaly – az előző évhez képest – 220 százalékkal nőtt a személyiséglopásos esetek száma – hangzott el az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) szombati adásában. Mint megtudhattuk, mindezzel párhuzamosan az adatlopás százötven százalékkal bővült.

Nem az a kérdés, hogy kiberbűnözés áldozatává válik-e az ember, hanem sokkal inkább az, hogy mikor – vélekedett Martin Heimhilcher, a Bécsi Gazdasági Kamara Információ és Tanácsadás szakosztályának vezetője, aki a Safer Internet Day apropóján kérdezett meg az Orgánum. Utóbbit az Európai Unió kezdeményezésére tartották meg immár 21. alkalommal.

Heimhilcher azt is elmondta, hogy egyre több cég van kitéve kiberbiztonsági fenyegetésnek, különösen a kis- és középvállalkozások, amelyeknek nincs saját informatikai részlege. Ráadásul a leggyengébb láncszem mindig az ember, ezért is nagyon fontos a probléma tudatosítása a dolgozókban, a munkatársak IT-biztonsági képzése valamint ismereteik napra készen tartása.

Elolvasom a cikket