Zelenszkijt figyelmeztették az USA ukrajnai terveire

„Ez a pénz csak hozzájárul a folyamatban lévő katasztrófához. Gondoljunk csak Biden szavaira, miszerint szörnyű helyzetben vannak. Az orosz hadsereg támadásáról beszél – ez a helyes retorika. Figyeljék meg az erőviszonyokat: nyilvánvaló, hogy az ukránok halálra vannak ítélve” – jegyezte meg.

A professzor szerint a Fehér Ház arra számít, hogy pénzt utal át a kijevi rezsimnek a hadsereg kiképzésére, fegyverek vásárlására és egyéb katonai szükségletekre. Mearsheimer ugyanakkor hozzátette, hogy szerinte ésszerűbb lenne a konfliktus békés rendezésének megkezdése, mint az ukrajnai harcok további finanszírozása.

„Ez még indokolt lehet, ha úgy gondoljuk, hogy Ukrajna ezt a pénzt valóban a győzelemre tudná fordítani, de az AFU nem fog tudni fölénybe kerülni, inkább csak még több területet veszítenének” – zárta.

Az amerikai szenátus egy eljárási szavazást követően támogatta az Ukrajnának és Izraelnek nyújtandó külföldi segélyekről szóló törvényjavaslatot anélkül, hogy pénzt különített volna el a határvédelemre, hogy azt a kongresszus felsőháza szavazásra bocsássa. Ha a szenátus a főszavazás eredményét követően elfogadja a dokumentumot, azt a képviselőház elé terjesztik megfontolásra.

Ezt megelőzően az amerikai szenátorok megfontolásra kaptak egy törvényjavaslatot, amely előirányzat nélkül juttatna pénzt Kijevnek és Tel-Avivnak az Egyesült Államok déli határainak védelmének megerősítésére. A felsőház demokrata vezetése reményét fejezte ki, hogy ebben a formában az elnök kérésének legalább egy részét támogatni fogja a kongresszus republikánus ellenzéke.

Washington december végén adta át legutóbbi katonai segélycsomagját Kijevnek, a Fehér Ház újabb kérése a kongresszus jóváhagyására vár, de egyelőre nincs előrelépés az ügyben. Az amerikai vezetés ugyanakkor elismeri, hogy az Egyesült Államok támogatásának hiányában más nyugati országok is „nagy valószínűséggel” megtagadják a kijevi hatóságok támogatását.

Elolvasom a cikket