A VAR segítségével Katar nyerte az Ázsia-kupát

Az Ázsia Kupa 86 492 nézőjének a többsége elégedetten távozott a Luszail Stadionból, ahol Akram Afif mesterhármasával Katar 3–1-re megverte a meglepetésre fináléba jutó jordániai válogatottat. Valószínűleg példátlan a kontinens bajnokságok történetében, hogy a hazai csapat mindhárom gólja büntetőből született, s két tizenegyest a VAR javaslatára ítélt meg a kínai bíró. Mind háromszor Akram Afif állt a labda mögé, aki mesterhármasának köszönhetően nyolc találattal ő lett a kontinenstorna gólkirálya és legjobb játékosa is.

A spanyol Marquez Lopez szövetségi kapitány – aki csak decemberben vette át a katari válogatott irányítását – elmondta: „Rendkívül boldog vagyok, és gratulálok a katari embereknek és a játékosoknak. Évek óta Katarban edzősködöm, ezért jól ismerem a játékosokat. Könnyű volt velük dolgozni, és hatékonyan megvalósították elképzeléseinket a pályán. Nem volt szép futball a fináléban, de mindenki emlékezni fog a győztesre, és büszke vagyok a játékosaimra és az eredményükre” – hangsúlyozta Lopez, aki egyelőre visszamegy klubcsapatához, Al-Wakrahhoz.

A vesztes Jordánia először szerzett érmet az Ázsia-kupán, s már az elődöntőbe jutással is a legjobb eredményét érte el. „Büszke vagyok a játékosaimra, mert nagyszerű tornát játszottak. Különösen az elődöntőben remekeltek, amikor 2–0-ra legyőzték az esélyesebb Dél-Korea csapatát. A döntő első félideje kicsit küzdelmes volt, mivel átadásaink és a beadásaink nem voltak pontosak. A második félidőben javultunk, kiegyenlítettünk, de aztán kaptunk két büntetőt. A sorozatos büntetők nagyon megnehezítették a csapatunk dolgát. De el kell fogadnunk, hogy a meccsen előfordulnak hibák.”

A 2019-ben is első Katar lett az ötödik válogatott amely egymás után nyert ázsiai bajnoki címet.

Az Afrika-kupa döntőjét vasárnap eset 21 órától rendezik Abidjamban, ahol a házigazda Elefántcsontpart ellenfele Nigéria válogatottja lesz. A Dél-afrikai Köztársaság válogatottja lett a bronzérmes, miután a szombati helyosztón gól nélküli döntetlent követően tizenegyesekkel 6–5-re legyőzte a Kongói DK csapatát.

ÁZSIA-KUPA, KATAR
DÖNTŐ, LUSZAIL
Katar–Jordánia 3–1 (1–0)
Luszail, Luszail Stadion, 86 492 néző. Vezette: Ma Ning (kínai)
Gólszerző: Afif (22., 73., 90+5. – mindhármat tizenegyesből), ill. Al-Naimat (67.)

Elolvasom a cikket