Az uniós mezőgazdasági biztos fejét követelik az elégedetlen gazdák + VIDEÓ

Eközben az EU lengyel agrárbiztosa lehet az első fej, amely Brüsszelben lehullik a kialakult polgárháborús helyzet miatt.

Nem csitulnak a kedélyek Európa-szerte, a dühös gazdák nem hagyják magukat ellehetetleníteni és folyamatosan nyomás alatt tartják az Európai Uniót, amely a környezetvédelmi intézkedésekre hivatkozva szépen lassan megfojtja az agrárszektor szereplőit. Hollandiában például már a halászok is csatlakoztak a mezőgazdasági dolgozókhoz.

Objektum doboz

Máshol pedig valóságos háborús helyzetek alakultak ki, például felgyújtott trágyadombokkal blokkolják az autópályákat. A gazdáknak azzal is problémájuk van, hogy a harmadik országbeli termelőkkel szemben tisztességtelen versenyben maradnak alul, a jövőben pedig ez csak tovább fokozódna.

A lengyel gazdák dühösek az Ukrajnából érkező, olcsó élelmiszerimport miatt, ezekre a termékekre ugyanis nem vonatkoznak olyan szigorú uniós előírások, mint az EU-ban lévő termelőkre, így jóval olcsóbban is eláraszthatják a piacot az ukránok, amellyel már nem tudják felvenni a versenyt a gazdák. A lengyelek emellett a Donald Tusk vezette, baloldali-liberális kormány passzivitása miatt is folyamatosan tüntetnek.

Még korántsem látni az európai gazdatüntetések végét – írta a Magyar Nemzet. Az első, a ki belebukhat a kialakult helyzetbe, Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa lehet.

A Jog és Igazságosság (PiS), nemrég ellenzékbe került lengyel jobboldali párt politikusát egyszerre több irányból is támadják, nemrég Wladysław Kosiniak-Kamysz lengyel miniszterelnök-helyettes követelte a lemondását.

„Van egy ember Európában, aki egyesítette az összes európai és lengyel gazdát az általa javasolt reform ellen. Ő Janusz Wojciechowski. Le kell mondania” – fogalmazott Donald Tusk helyettese. Wojciechowskit viszont még párttársa, a PiS vezetője, Jarosław Kaczynski is élesen bírálta, és közölte, hogy fel fogja hívni a biztost, hogy megkérje, mondjon le. Wojciechowski a Polsat News magántelevíziónak azt mondta, hogy nem vette fel a telefont, hozzátéve, hogy néhány napon belül nyilatkozik a jövőjéről.

A biztos egyébként azzal védekezik, hogy ő az egyetlen biztos, aki ellenezte az Ukrajnából származó importot.

Objektum doboz

A lengyel gazdák hetek óta blokkolják az ukrán határátkelőket, hogy megakadályozzák a silány minőségű és tiltott szereket tartalmazó agrártermékek beáramlását.

Elolvasom a cikket