Trump: Ukrajnát feltétel nélkül segélyek helyett kölcsönökkel kell támogatni

Azt is elismerte, hogy elnökként (2016–2020) azzal fenyegetőzött, hogy orosz támadás esetén nem védi meg a NATO-szövetségeseket, ha azok nem növelik a védelmi kiadásokat a GDP két százalékára.

Trump szombaton egy dél-karolinai nagygyűlésen beszélt, és egy 118 milliárd dolláros biztonsági törvényjavaslatot bírált, amelyből hatvanmilliárd dollárt Ukrajnának szánnak. Az amerikai törvényhozók hónapok óta küzdenek az intézkedés elfogadásáért a republikánusok ellenállása miatt, akik többet szeretnének tenni az Amerika déli határán kialakult válság kezelése érdekében.

„Majdnem százmilliárd dollárt akarnak adni néhány országnak… Azt kérdeztem, miért csináljuk ezt? Kölcsönként adjátok nekik” – mondta.

Trump elismerte, hogy a pénzt nem biztos, hogy visszafizetik, de ennek ellenére azt javasolta, hogy ha „elmennek egy másik nemzethez”, és „eldobnak minket, mint egy kutyát”, akkor az USA „egyszerűen lehívhatja a kölcsönt”.

A volt elnök azt mondta, hogy Ukrajna végül ezt is teheti. „Megállapodhatnak Oroszországgal a következő három hétben, és hirtelen nem akarnak többé velünk üzletelni” – érvelt.

Trump a jelenlegi ukrajnai helyzetet ahhoz hasonlította, mint amikor elnökként gyakran feszült volt a viszonya a NATO-szövetségesekkel. „Ugyanezt tettem a NATO-val is. Rávettem őket, hogy fizessenek… A NATO tönkre volt menve, amíg én nem jöttem” – állította.

A volt elnök szerint amikor egy meg nem nevezett NATO-ország egyik vezetője megkérdezte tőle, hogy Washington megvédi-e őket, ha Oroszország megtámadja őket és nem növelik a védelmi kiadásokat, nemmel válaszolt.

„Azt mondtam, hogy nem fizettek, késedelmesek vagytok… Nem, nem védeném meg magukat. Sőt, arra bátorítanám őket, hogy azt csináljanak, amit akarnak. Fizetniük kell a számláikat” – mondta, hozzátéve, hogy a szóváltás után „ömlött a pénz”.

Andrew Bates, a Fehér Ház szóvivője elítélte Trump NATO-val kapcsolatos megjegyzéseit, mondván, hogy „megdöbbentő és meggondolatlan dolog gyilkos rezsimek inváziójának bátorítása legközelebbi szövetségeseink ellen”.

Decemberben Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Moszkvának „sem geopolitikai, sem gazdasági, sem katonai szempontból” nem áll érdekében, hogy megtámadja bármelyik NATO-országot.

Elolvasom a cikket