A máj érzelmek székhelye az ókori görögök szerint

Még az olyan ma használt kifejezések is, mint a hepatitis, hepatoma és hepatológia, az ókori görög „hepar” szóból származnak, amely májat jelent.

Az ókori görögök szerint a „hepar” (máj) volt a lélek központja és az érzelmek forrása; úgy hitték, hogy a májnak isteni képessége van arra, hogy egy kis bemetszés után regenerálódjon, ami így is van, és amit Prométheusz és Tityos büntetésének történeteiben láthatunk.

Prométheusz legendája.

A görög mitológia szerint Prométheusz a halandók titán barátja volt, úgy vélte, hogy az emberek méltók arra, hogy olyan dolgokat birtokoljanak, amelyeket csak az istenek engedélyeztek.

Az első trükk, amit Zeusszal művelt, az volt, amikor áldozatot hozott, és azt két részre osztotta – egyrészt a húst és a beleket az állat bőrével együtt, másrészt az ökör zsírjával borított csontokat. Azt mondta Zeusznak, hogy válassza ki, melyik részét egyék meg az istenek, és melyik részét hagyja meg az embereknek.

Zeusz feldühödött, amikor rájött, hogy a kevésbé kívánatos részt választotta. Az emberek ekkor elégették az isteneknek szánt áldozatukat, a csontokat nekik ajánlva fel, a húst pedig megették.

E csalás miatt feldühödve Zeusz megtiltotta az embereknek a tüzet, ami arra késztette Prométheuszt, hogy véghezvigye nagy tettét, és ellopja a tüzet az Olümposz hegyéről, és elvigye az emberekhez.

Zeusz később bosszút állt az emberiségen és Prométheuszon; bosszúja az emberiségen az volt, amikor életet lehelt Pandorába, egy nőbe, aki később kinyitotta az amfórát, melyben benne volt minden szerencsétlenség, amit Zeusz az emberiségnek kívánt.

Prométheusz elleni bosszúja kínzó volt. Prométheuszt láncra verte, és egy sast küldött, hogy megegye a máját. Mivel halhatatlan volt, a máj minden nap visszanőtt, és a sas minden nap újra felfalta, így a körforgás örökké ismétlődött.

Tityos büntetése és a máj az ókori Görögországban

Tityos a görög mitológia szerint a féktelen kéjvágy egyik mellékszereplője volt; körülbelül „egy stadion harmadát” elérő óriás volt.

Tityos bűne az volt, hogy megkísérelte megerőszakolni Letót, Zeusz szeretőjét, Apollón és Artemisz anyját. Héra ösztökélte Tityost a bűncselekmény elkövetésére, amikor Leto Panopéból Pito felé tartott. Letépte a ruháját, és megpróbálta megerőszakolni.

Leto sikolyai felkeltették a gyermekei, Apollón és Artemisz figyelmét, akik a nyilaival lesújtottak Tityusra; a történet más változatai szerint Zeusz villámot dobott rá.

Tityos büntetése az volt, hogy a Tartarosz szakadékába vetették, ahol kígyók és keselyűk örökre felfalták a máját.

Az Odüsszeia így említi Tityost: „Én is láttam Tityost, a nagyszerű Gaia fiát, a földön feküdni, ahol kilenc jugadae-t foglalt el. Két keselyű, egy-egy mindkét oldalon, a máját rágta, csőrükkel behatoltak a beleibe, anélkül, hogy kezével ki tudta volna őket lökni magából”.„

A máj egy összetett szerv, amely számos fontos funkciót lát el, többek között: vitaminok, vas, különböző ásványi anyagok és energia tárolása cukor formájában; fehérje és epe előállítása, amely szükséges az ételek emésztéséhez; valamint az emésztés segítése azáltal, hogy segíti a zsír és a vitaminok, köztük az A-, D-, E- és K-vitamin felszívódását.

Ezenkívül a máj olyan funkciókért is felelős, mint az öreg vérsejtek feldolgozása és a hormonális egyensúly fenntartása. A vér tisztítása a gyógyszerek és méreganyagok, például az alkohol eltávolítása révén, valamint a fertőzések elleni támogatás szintén a máj feladatai közé tartozik. A fertőzésekkel szemben az immunfaktorok termelésével és a baktériumok eltávolításával a véráramból áll ellen.

Ma már tudjuk, hogy a máj az egyetlen olyan szerv a szervezetben, amely az emberi test más szerveivel ellentétben képes regenerálódni.

Ezért ma már nem tűnik hihetetlennek, hogy a máj volt az ókori görögök legfontosabb szerve, vagy hogy olyan nagyra becsülték, hogy a görög mitológiában kiemelkedő szerepet játszott.

Elolvasom a cikket