Az ókorban a barlang Tiberius császár privát fürdőhelyeként szolgált

A Blue Grotto egy tengeri barlang Capri szigetének partjainál, szűk boltíves bejáraton és egy víz alatti üregben átsütő napfény által kéken ragyogó vízről híres.

A barlang 60 méter hosszú és 25 méter széles. A bejárat két méter széles és apály idején körülbelül egy méter magas, így csak apály és nyugodt tenger esetén lehet biztonságosan bejutni.

Az ókorban a barlang Tiberius császár (Kr. u. 14-től 37-ig uralkodott) privát fürdőhelyeként szolgált. Ő építtetett a barlangban egy császári nimfaeumot, amelyet különböző szobrokkal, köztük a római istenek ábrázolásaival díszítettek.
Az 1960-as években végzett víz alatti ásatások során a római tengeri istenek, Neptunusz és Triton három szobrát találták meg, amelyek ma egy anacaprii múzeumban láthatók. Hét szobor talapzatát is megtalálták a barlang padlójából 2009-ben.

A nimfaeum a Villa di Gradolához is kapcsolódik, amely közvetlenül a Kék barlang felett található. Ez a villa feltehetően egyike Tiberius tizenkét villájának a szigeten, amint azt Tacitus római történetíró dokumentálta.

A nápolyi fővárosi terület régészeti, képzőművészeti és tájvédelmi felügyelőségének sajtóközleménye szerint a régészek a vízfelszín alatt 3 méter mélyen egy megmunkált kőtömböt azonosítottak, amelyről feltételezik, hogy a császári nimfa szobrászati berendezése lehetett.

A búvárok léggömbök segítségével óvatosan manőverezték át a kőtömböt a barlang nyílásán, amelyet további vizsgálat céljából Capri kikötőjébe küldtek.

Elolvasom a cikket