Az ösztrogénnek védő szerepe lehet a nőknél a demencia kialakulásában

Az elemzésbe az Egyesült Királyság Biobankjának 273 260 női résztvevőjének egészségügyi adatait vonták be, és az eredmények arra utalnak, hogy azoknak, akiknek fiatalabb korban kezdődik a menstruációjuk, és idősebb korban mennek át a menopauzán, viszonylag egészségesebb az agyuk.

Konkrétan a University College London kutatói megállapították, hogy azoknál, akik 34–37 évig menstruáltak, 28 százalékkal csökkent a demencia kockázata a rövidebb reproduktív időszakot megélőkhöz képest.

Úgy tűnt, hogy ez az összefüggés attól is függött, hogy mikor kezdődött a menstruáció, és mikor állt le, akár természetes úton, akár reprodukciós műtét következtében.

Azoknál a résztvevőknél, akik 15 éves korukban vagy annál idősebb korukban kezdtek el menstruálni, 12 százalékkal nagyobb volt a demencia kockázata. Eközben azoknál, akiknél a menopauza 50 éves koruk után következett be, 24 százalékkal csökkent a demencia kockázata.

A hormonpótló terápia, amely a menopauza után kiegészíti az ösztrogént, úgy tűnik, nem befolyásolta az eredményeket. Az összefüggések a demencia genetikai kockázati tényezőit hordozó és nem hordozó személyek között is konzisztensek voltak.

„E tanulmány eredményei alapján az ösztrogénnek védő szerepe lehet a nőknél a demencia kialakulásában” – vonja le a következtetést a UCL csapata.

Valójában az életkor mellett a nem a demencia kialakulásának legnagyobb előrejelzője, amelyet a tudósok ismernek.

Mindazonáltal a nemi hormonok hatása a női agy öregedésére kevéssé ismert. Eddig az agykutatások túlnyomó többségét férfi agyakon végezték.

Egy 2021-ben 99 középkorú nőn végzett vizsgálat kimutatta, hogy a hosszabb szaporodási idő, amely több évnyi ösztradiol-expozícióra utal, összefüggésbe hozható az agyban lévő szürkeállomány nagyobb térfogatával – ez a szövet az Alzheimer-kórban szenvedőknél térfogatcsökkenést mutat.

2020-ban azonban egy 16 854 nőt vizsgáló elemzés megállapította, hogy a nagyobb mértékű nemi hormon expozíció az élet során az agy öregedésének több, nem pedig kevesebb nyilvánvaló jelével járt együtt.

A vegyes eredmények kibogozására a UCL kutatói elvégezték az eddigi legjobb tudomásuk szerint a legnagyobb elemzést. Eredményeik azt sugallják, hogy az élet során a kumulatív ösztrogénexpozíció szorosan összefügg az egészséges agyi öregedéssel.

Az egyik legaggasztóbb eredményük az, hogy a reproduktív műtéten átesett embereknél nyolc százalékkal megnövekedett a demencia kockázata.

Szerencsére úgy tűnik, hogy ez a kockázat jelentősen csökkenthető, ha a műtétet életük későbbi szakaszában végzik el (a páciens negyvenes vagy ötvenes éveiben, szemben a húszas vagy harmincas éveivel).

„A reproduktív műtéteket a klinikai gyakorlatban a demencia fokozott kockázatának kell tekinteni.”

A jelenlegi elemzés az eddigi legmegbízhatóbb megfigyelési eredmények közé tartozik, de csak populációs szinten képes összefüggéseket feltárni.

Sokkal több kutatásra van szükség annak megállapítására, hogy a nőknél miért alakul ki a demencia olyan magas arányban, mint a férfiaknál, és hogyan csökkenthető ez a kockázat.

Elolvasom a cikket