Azbej Tristan: Magyarország támogatja az ukrán menekülteket, de a háborút nem

MH/MTI
2024. február 12. hétfő. 21:16

Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius akciójával segíti az ukrán menekülteket, ám nem támogat semmilyen olyan akciót, amely tovább eszkalálja a konfliktust, vagy amely a magyar emberek pénzét adja másnak – közölte hétfői Facebook-bejegyzésében a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára, miután részt vett az európai uniós Külügyek Tanácsának brüsszeli informális ülésén.

Azbej Tristan azt írta: a találkozó – amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízásából képviselte a magyar kormányt – lehetőséget adott arra, hogy megvitassanak olyan témákat, amelyek egyszerre fontosak a magyar nemzeti érdekek és általában véve a béke és stabilitás szempontjából.

Magyarország orvosi ellátást, élelmiszert, szállást, valamint oktatási lehetőségeket biztosít a menekülteknek, de nem támogat semmilyen olyan akciót, amely ellenőrizetlenül és átláthatatlanul segíti Ukrajnát – fejtette ki.
Kitért arra is: Magyarország következetesen elítéli a Hamász terrorcselekményeit, támogatja Izrael jogát az önvédelemhez, és követeli az ártatlan túszok mihamarabbi szabadon bocsátását.

Ugyanakkor Magyarország nagy figyelmet fordít a humanitárius szükséget szenvedő polgári lakosságra, amelyet a Jeruzsálemi Latin Patriarchátuson keresztül segít – tette hozzá, kiemelve: meg kell akadályozni, hogy a helyzet tovább eszkalálódjon, és államok közötti konfliktussá váljon.

Azbej Tristan hozzátette bejegyzésében: nem fogadják el, hogy a brüsszeli emberi jogi párbeszéd kerülje a vallásszabadság témakörét.
„Ezért az Európai Unióban is kiállunk a vallás szabadsága, különösen az üldözött keresztények emberi jogai mellett” – írta az államtitkár.

Elolvasom a cikket