Cápa termékenyíthetett meg egy ráját

A tudósoknak van néhány elmélete arról, hogyan történhetett ez – és az egyikben egy hím cápa is szerepel.

A Hendersonville-i Team Ecco Aquarium and Shark Lab kezdetben attól tartott, hogy a rája rákos, amikor elkezdett dagadni. Később azonban egy ultrahangvizsgálat kimutatta, hogy a kinövések peték voltak – írta a labor ügyvezető igazgatója egy blogbejegyzésben.

Az igazgató, April Smith szerint az egyik lehetséges magyarázat a parthenogenezis, egy olyan folyamat, amelynek során a nőstény egyedek képesek aszexuálisan embriót létrehozni anélkül, hogy a petesejtet spermiummal megtermékenyítenék.

Elmondta, hogy ez egy túlélési mechanizmus, amely lehetővé teszi egy faj fennmaradását, és jellemzően olyan helyzetekben történik, amikor nincsenek hímek jelen, például egy állatkertben vagy akváriumban, vagy akár a mélytenger egy elzárt területén.

A tudósok azonban egy másik elméletet is kidolgoztak, amikor harapásnyomokat észleltek a ráján. A rája két fehérfoltos bambusz hím cápával osztozott az akváriumán.

„Ekkor kigyulladt bennünk a villanykörte.” A cápák azért harapnak, hogy párosodjanak. Vajon az egyik fiatal hím párosodott vele?– írta Smith.

Elmondta, hogy a legutóbbi ultrahangvizsgálat kimutatta, hogy a rája két, esetleg három kölyökkel volt terhes.

Elmagyarázta, hogy elméletüket a születés után kell majd megerősíteniük, hacsak nem találnak előbb vizuális nyomokat egy kevert szaporulatra.

A cápák és a ráják rendszertanilag közeli rokonok, így a kereszteződés elméletileg lehetséges.

Az állat bármelyik nap szülhet, és Smith elmondta, hogy a friss híreket a honlapjukon és a Facebook-oldalukon fogják közzétenni.

Elolvasom a cikket