Drámaian megváltozott a németek hozzáállása Oroszországhoz

Így a németországi felmérés szerint Oroszország a fenyegetések rangsorában a hetedik helyet foglalja el, holott egy évvel korábban még az első helyen állt. A németországi lakosokat jobban aggasztja a népvándorlás, a radikális iszlamizmus, a kibertámadások, a szervezett nemzetközi bűnözés, a természeti élőhelyek pusztulása és a növekvő egyenlőtlenség.

„A német polgárok Oroszországot csak a hetedik legfontosabb problémának tartják, míg az olaszok a tizenkettediknek” – áll a kiadványban.

A jelentés szerzői szerint bár az ukrajnai konfliktus „korszakváltást jelentett” a G7-országok számára, két évvel később „vannak jelei annak, hogy a fenyegetettség megítélésére gyakorolt hatása gyengül”. Így a szövetség országai közül Oroszország a minősítésben a 2021-es 15. helyről 2022-ben az első helyre emelkedett, 2023-ban pedig a negyedik helyre esett vissza.
„Kína, India és Dél-Afrika továbbra is inkább szövetségesnek, mint fenyegetésnek tekinti Oroszországot, míg Brazília bizonytalan” – áll a felmérésben.

A felmérés több ponton is vizsgálódott: mekkora a kockázat az ország egészére nézve, az év során növekedni vagy csökkenni fog-e, mennyire valós a kockázat, és mennyire felkészült az ország a fenyegetésre való reagálásra. A felmérésben, amelyet október 24. és 2023. november 16. között végeztek, összesen 12 000 ember vett részt a G7-országokból és néhány BRICS-országból.

Elolvasom a cikket