Ezért ne etesse a kacsákat kenyérrel

Több oka is van annak, hogy miért nem ideális a kenyér. Először is, a kenyérnek nagyon kevés tápértéke egy kacsa számára, alapvetően alacson tápértékű, és a kacsáknak változatos étrendre van szükségük ahhoz, hogy egészségesek legyenek.

Ahogy a UK Canal and River Trust megjegyzi, a kenyérrel való tömés jóllakottsághoz vezet, ami miatt nem keresnek más, nagyobb tápértékű táplálékot, és ez alultápláltsághoz vezet. Ez különösen veszélyes a fiatal kacsafiókák esetében, mert az emberi táplálékra való túlzott hagyatkozás akár meg is akadályozhatja a fiatal állatokat abban, hogy megtanuljanak saját maguk táplálkozni.

„Bár a kacsák és hattyúk mindenféle kenyeret meg tudnak emészteni, a túl sok kenyér jóllakottá teheti őket anélkül, hogy minden fontos vitamint, ásványi anyagot és tápanyagot megkapnának, amire szükségük van” – mondta a BBC Newsnak adott nyilatkozatában a Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) szóvivője.

Egy másik nagy probléma a kenyérrel az, hogy a víz felszínén úszva, ha nem eszik meg időben ezeket az átázott darabokat, azok baktériumok és gombák táptalajává válva hozzájárulnak a tóban a vízminőség romlásához és veszélyesek lehetnek más fajokra.

Az el nem fogyasztott kenyér más állatokat, például patkányokat is vonzhat, amik betegségeket terjeszthetnek vagy elrabolják a fiókákat. Ha a madarakat rendszeresen ugyanazon a területen etetik, akkor ott az állati ürülék mennyisége megnövekszik, ami általában kellemetlen.

Mivel etessük inkább a kacsákat?

A kacsák mindenevők, a tavi gyomoktól kezdve a gilisztákon, bogyókon és apró rovarokon át mindenféle táplálékot fogyasztanak. Ha azonban mégis etetni szeretné őket „arra bátorítjuk az embereket, hogy a madármag mellett olyan dolgokat is használjanak, mint a csemegekukorica, a zabkása és a kiolvasztott fagyasztott borsó”, ami valószínűleg lehet otthon a fagyasztóban – mondta az RSPB szóvívője.

Egyéb egészséges rágcsálnivalók is találhatók otthon például olyanok mint a magvak, bármilyen saláta, például jégsaláta vagy rukkola, zöldséghéj, szőlő és sárgarépa. A kacsák nem rágják meg az ételt, csak lenyelik, ezért minden ételt, amit adunk nekik, kisebb lenyelhető darabkákra kell aprítani.

Elolvasom a cikket