Forradalmian új válasz a szívmegállásra

2024. február 12. hétfő. 11:48

Amikor a szív normálisan működik, elektromos impulzusok haladnak át az izomfalakon, és szabályos, összehangolt összehúzódásokat hoznak létre.

Ha azonban a normális elektromos ritmus megszakad, a szívverés koordinálatlanná és hatástalanná válhat, vagy teljesen leállhat, ami szívmegálláshoz vezethet.

A defibrilláció az újraélesztés egyik sarkalatos módszere. Erős áramütést ad a szívnek, hogy megszüntesse a rendellenes elektromos aktivitást. Ez lehetővé teszi a szív számára, hogy helyreálljon a szabályos ritmusa.

Sikere az alapjául szolgáló szívritmuszavaron és a defibrilláló párnák megfelelő elhelyezésén múlik, amelyek a sokkot leadják. Az új eljárás egy második lehetőséget biztosít, ha a szokásos pozicionálás nem hatékony.

Két defibrillátor használata.

A standard defibrilláció során az egyik párnát a mellkas jobb oldalán, közvetlenül a kulcscsont alatt helyezik el. A második párnát a bal hónalj alá helyezik. Az ütéseket kétpercenként adják le.

A korai defibrilláció drámaian javíthatja a szívmegállás túlélésének valószínűségét. Azonban a betegek körülbelül 20%-a, akiknek a szívmegállását „kamrafibrilláció” vagy „pulzus nélküli kamrai tachycardia” okozza, nem reagál a standard defibrillációs módszerre. Mindkét állapotot a szívkamrák rendellenes aktivitása jellemzi.

A DSED egy új módszer, amely két defibrillátor segítségével gyors, egymást követő sokkokat ad a szívnek. A párnákat két különböző helyen rögzítik: az egyiket a mellkas elülső és oldalsó részén, a másikat az elülső és hátsó részén.

Egyetlen kezelő aktiválja a defibrillátorokat egymás után. Egy nemrégiben Kanadában végzett vizsgálat szerint ez a megközelítés több mint kétszeresére növelheti a túlélési esélyeket a kamrafibrillációban vagy pulzus nélküli kamrai tachycardiában szenvedő, a hagyományos sokkolásra nem reagáló betegek esetében.

A második sokk a feltételezések szerint javítja a tartósan fennálló abnormális elektromos aktivitás megszüntetésének esélyét. Több teljes energiát juttat a szívbe, és egy másik, a szív bal kamrájához közelebbi útvonalon halad.

A DSED drámaian javíthatja a betegek túlélési esélyeit, a Nemzeti Mentőszektor Klinikai Munkacsoportja frissítette a sürgősségi orvosi szolgálatok személyzetének klinikai eljárásait és iránymutatásait.

Az új-zélandi mentőszolgálat 2020 és 2023 közötti adatai mintegy 1390 olyan személyt azonosítottak, akik potenciálisan profitálhatnak az új defibrillációs módszerekből. Ennek a csoportnak a túlélési aránya jelenleg mindössze 14%.

Az irányelvek mostantól előírják, hogy ha a kamrafibrilláció vagy a pulzus nélküli kamrai tachycardia a hagyományos defibrillációval végzett két sokk után is fennáll, a DSED módszert kell alkalmazni. Két defibrillátornak kell rendelkezésre állnia, és a személyzetet ki kell képezni az új megközelítésre.

Bár a DSED-re vonatkozó meglévő bizonyítékok meggyőzőek, egészen a közelmúltig elméleten és néhány, potenciálisan elfogult megfigyelési tanulmányon alapultak. A kanadai vizsgálat volt az első, amely közvetlenül összehasonlította a DSED-et a standard kezeléssel.

A DSED alkalmazása előtt a sürgősségi egészségügyi személyzet kötelező oktatáson, szimuláción és képzésen vesz részt. A bevezetést szorosan nyomon követik, hogy meghatározzák annak hatását.

Elolvasom a cikket