Ígéretes rákterápiás módszert teszteltek orosz tudósok

A Novoszibirszki Állami Egyetem (NSU) tudósai a Tomszki Politechnikai Egyetem (TPU) munkatársaival együtt megkezdték a neutronbefogásos rákterápia egy ígéretes változatának állatokon végzett preklinikai tesztelési szakaszát – közölte az NSU hétfőn a RIA Novosztyival.

Korábban arról számoltak be, hogy 2025-től a tervek szerint megkezdődnek a rosszindulatú daganatok kezelésének egyedülállóan ígéretes módszerének – a bór-neutron-befogásos terápia (BNCT) – klinikai vizsgálatai.

A módszer alapja a stabil, nem radioaktív bór-10 izotóp szelektív felhalmozódásának képessége a rákos daganatos sejtekben. A neutronsugárzás után az ilyen sejtekben energiafelszabadulással járó magreakció következik be, amely a sejtek elhalásához vezet.

„A kutatók olyan kutyákra és macskákra összpontosítottak, amelyeknél spontán daganatok alakultak ki, amelyek általában hasonló rákos megbetegedésekké fejlődnek ugyanazokban a szervekben, mint az embereknél” – közölte az egyetem.

Ugyanakkor a fő probléma a négylábú betegek állapotának dinamikájának tanulmányozása a neutronbefogásos terápiás kúra után. A közelmúltig csak egy novoszibirszki állatklinika rendelkezett a kutatáshoz szükséges tomográffal, a vizsgálat pedig drága volt.

Kanygin szerint a folyamatnak érezhetően fel kell gyorsulnia, köszönhetően annak, hogy az NSU nemrég szerzett be egy ilyen tomográfot. Emlékeztetett arra, hogy a nagy állatokon végzett preklinikai vizsgálatok kulcsfontosságúak az NZT-technológiák tesztelésében, mielőtt továbblépnének az emberi vizsgálatokra.

„A korábbi kísérletek eredményei és a berendezések új lehetőségei alapján az NSU arra számít, hogy a közeljövőben megteheti ezt a lépést” – tette hozzá az egyetem.

Elolvasom a cikket