Ősi egyiptomi szövegek a mágikus erőkről

A Kr. u. 4. és 12. század közötti időszakra datált, papiruszra, pergamenre, papírra és agyagszilánkokra írt ókori egyiptomi szövegekről úgy vélték, hogy mágikus erővel rendelkeznek.

A szövegeket rendeltetésüktől függően amulettként viselhették a nyakukban, vagy titokban elrejthették egy ellenséges házban. Úgy vélték, hogy a feljegyzések szerelmet vagy gyűlöletet idéznek elő, megátkozzák az ellenfeleket, gyógyítják a betegségeket, sőt, tulajdonosuknak akár a jövőbe is bepillantást engednek.

A megtalált szövegek mindegyike kopt nyelven íródott, ami az egyiptomi nyelv fejlődésének utolsó állomása. A kopt nyelvet körülbelül a Kr. u. 2. századtól használták Egyiptomban, de Egyiptom 7. századi arab hódítását követően fokozatosan átadta helyét az arabnak. A hódítás előtt az országot több száz éven át a görögök és a rómaiak uralták.

A németországi Würzburgi Egyetem két kutatója öt éve elemzi az ókori Egyiptom „mágikus” kopt szövegeit, hogy megértsék üzeneteiket. A kutatók a Papyri Copticae Magicae című könyvben mutatták be a kopt „mágikus” szövegeket.

„Ezek a kéziratok gazdag információforrást jelentenek Egyiptom mindennapi életéről és [a] megélt vallásról a római uralom utolsó évszázadaiban és az arab hódítás utáni első évszázadokban, bepillantást engednek az akkori emberek reményeibe és félelmeibe, konfliktusaikba és problémáikba, valamint az emberi és emberfeletti világról alkotott elképzeléseikbe” – áll a könyv kiadóinak leírásában.

Nagyjából hatszáz ilyen szöveg maradt fenn napjainkig. A legnagyobb kiadott gyűjtemény azonban csak mintegy százat tartalmaz belőlük – mondta Korshi Dosoo, a német egyetem egyik tudósa.

Mi volt a „mágikus” szövegek célja?

A szövegek tartalma különböző típusú. Némelyiknek az a célja, hogy megvédje viselőjét a haláltól vagy a démonoktól, megbékítse az ellenséget, vagy konkrét vágyakat nyilvánítson ki. Voltak olyan szövegek is, amelyek a szerelmi ügyek kezelésére irányultak, és úgy tűnik, hogy ezek elsősorban a férfiakat érdekelték. Néhány ilyen szöveg még a házaspárok szétválasztására is készült.

Emellett létezik a kopt szövegeknek egy olyan kategóriája, amelyet gyógyászati célokra használnak, például láz és fejfájás megelőzésére vagy álmatlanság enyhítésére. Ezek között voltak olyan mágikus szövegek is, amelyekről úgy vélték, hogy terhességet idéznek elő az ókori egyiptomi hordozójuk számára.

„Ezek a dokumentumok fontos információforrásként szolgálnak a népi vallásosságról – a vallási gyakorlatok és hiedelmek valóságáról, nem pedig eszményéről, ahogyan azokat a mindennapi életben élték és gyakorolták” – mondta Markéta Preininger Svobodova, a könyv másik würzburgi szerzője a közleményben. „Ezek a szövegek… közvetlen betekintést nyújtanak nekünk az emberek akkori magánéletébe; valódi érzelmeiket közvetítik.”

Elolvasom a cikket