Riasztó mértékben újra feltámadt ez a halálos betegség

2024 januárjában a Centres for Disease Control and Prevent (CDC) arról számolt be, hogy a szifiliszes megbetegedések száma több mint egy évtizede a legmagasabb szintet érte el: 2022-ben több mint 203 500 szifiliszes esetet jelentettek az Egyesült Államokban, ami mintegy kétszerese a 2018-as adatnak.

Az esetek száma 2021 és 2022 között 17%-kal nőtt, 2020 és 2021 között pedig 32%-kal ugrott meg, így a bejelentett esetek száma 70 éve a legmagasabb. A járvány a lassulás jeleit sem mutatja – figyelmeztetett a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC). És rámutatott néhány „riasztó” új tendenciára, amelyek a betegség hirtelen megugrásának hátterében állnak.

A veleszületett szifilisz – amikor az anya a terhesség alatt adja át a fertőzést a gyermekének, gyakran azután, hogy a partnerétől kapta el – különösen erőteljesen emelkedett: 2022-ben 3755 eset fordult elő az Egyesült Államokban, ami 30%-os növekedést jelent 2021-hez képest, és több mint kétszerese a 2018-as esetek számának. A betegség halvaszületést, csecsemőhalált és élethosszig tartó egészségügyi problémákat okozhat.

Sok egészségügyi szakértőt megdöbbentett

„Tizenöt vagy húsz évvel ezelőtt azt hittük, hogy a szifilisz felszámolásának küszöbén állunk” – mondja Leandro Mena, a CDC szexuális úton terjedő betegségek megelőzésével foglalkozó részlegének igazgatója. „Kétségtelen, hogy a szifilisz arányának növekedését látjuk, olyan arányokat, amelyeket az elmúlt körülbelül 20 évben nem láttunk.”

És ez nem csak az Egyesült Államokban történik így. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban világszerte 7,1 millió új szifiliszes esetet regisztráltak. Az Egyesült Királyságban 2022-ben a szifiliszes esetek száma 1948 óta a legmagasabb szintet érte el.

Az esetek számának növekedését a frontvonalban dolgozó egészségügyi szakemberek már jól ismerik.

A fertőzést a Treponema pallidum nevű baktérium okozza, és a tünetek négy szakaszra oszthatók. A legkorábbira jellemző az érintkezés helyén jelentkező fájdalommentes seb vagy kiütés. A fertőzés kezelésének leghatékonyabb módjának az intramuszkuláris penicillinadagot tartják. Kezeletlenül hagyva azonban a szifilisz hosszú távon neurológiai és szív- és érrendszeri betegségekhez vezet.

Isaac Bogoch, a Torontói Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó klinikusa és kutatója a határon túlról, Kanadából figyeli a járvány kibontakozását az Egyesült Államokban.

„Ez a tendencia a világ több országában is megfigyelhető” – mondja. „Ez nagyon aggasztó, mert általában a szifilisz nagyon könnyen kezelhető, és a kezelés széles körben elérhető. Tehát ez nagyrészt az állami egészségügyi ellátás összeomlását tükrözi.”

A Mississippi állambeli orvosok a veleszületett szifiliszes esetek 900%-os emelkedéséről számoltak be az elmúlt öt évben.

Az elmúlt évtizedekben a legtöbb szifiliszes eset a meleg, biszexuális és egyéb, férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak körében fordult elő. A világ egyes részein azonban csökken a férfiak körében a szifiliszes esetek száma. Kanadában például csökkent a fertőző szifilisz aránya a férfiak körében. Ugyanakkor azonban nemcsak Kanadában, hanem világszerte emelkedett a nők körében, ami a világ számos részén a veleszületett szifilisz magasabb arányához vezetett. Az amerikai kontinens egészén 2021-ben 30 000 esetben fordult elő anyáról gyermekre történő szifilisz-átvitel, ami az egészségügyi tisztviselők szerint „elfogadhatatlanul magas”.

A szifilisz terhesség alatti átvitele a magzatra pusztító következményekkel járhat, beleértve a vetélést, halvaszületést, koraszülést, alacsony születési súlyt és a baba röviddel a születés után bekövetkező halálát.

„A közegészségügyi közösségben egyetértés van abban, hogy a nemi úton terjedő betegségek, köztük a szifilisz növekedése valószínűleg összefügg a nemi úton terjedő betegségek megelőzésére szolgáló forrásoknak a világjárvány idején bekövetkezett zavarával” – mondja Sundaram.

Az ausztráliai szifiliszről szóló 2020-as tanulmány szerint a 2015-ben regisztrált arányokhoz képest közel 90%-kal nőttek a számok. És bár a járvány stabilizálása érdekében nemzeti tesztelési és kezelési választerv lépett életbe, a szakértők szerint a járvány kitörése előtti szintre való csökkentéshez sokkal több közösségi szintű tesztelésre van szükség. Az ország egyes részein különösen nagy gondot okozott a várandós anyáknak a szifiliszre vonatkozó szülés előtti szűrővizsgálatokhoz való hozzáférése.

A szexuális gyakorlat megváltozása egy olyan terület, amelyet a japán kutatók a társkereső alkalmazások és a szifiliszes esetek közötti kapcsolatot vizsgálva tanulmányoztak. Arra a következtetésre jutottak, hogy a társkereső alkalmazások használata „szignifikánsan összefügg a szifilisz előfordulási gyakoriságával”, és az alkalmazások használatát a védekezés nélküli alkalmi szex nagyobb gyakoriságával hozták összefüggésbe.

A legtöbb egészségügyi tisztviselő számára a szifilisz elleni küzdelemhez vezető út egyértelmű – már vannak gyógyszerek a leküzdésére, és annak ellenére, hogy az antibiotikum-rezisztencia egyre gyakoribbá válik – még mindig a penicillin a legjobb kezelés. Sokkal nagyobb szerepet kell játszania a vizsgálatokkal, a betegséggel kapcsolatos előítéletek elleni felvilágosításnak, valamint a közvélemény biztonságosabb szexuális gyakorlatra irányuló ösztönzésének, nagyobb tudatosságnak.

„Társas lények vagyunk, ezért egy nemi úton terjedő fertőzés diagnózisának nem kellene szégyelleni valóbbnak lennie, mint egy megfázásnak” – mondja Crossman. „Megpróbáljuk megváltoztatni az STD-vizsgálat fókuszát valami ijesztő és elítélő dologról olyasmire, ami a szexuális jólét része – a biztonságos és élvezetes szexuális élet fontos része.”

A tudósok azonban eddig nem jutottak egyetlen elméletre sem arra vonatkozóan, hogy miért növekszik gyorsabban a szifilisz száma, mint más nemi betegségeké. Mena szerint nincs erős bizonyíték arra, hogy a forgalomban lévő törzsek virulensebbé váltak volna. Az antibiotikum-rezisztencia sem eléggé elterjedt ahhoz, hogy megmagyarázza a kiugrásokat, mondja Bogoch.

Elolvasom a cikket