Ritka középkori aranygyűrűt találtak egy lengyelországi vár mélyén

A leletet, egy díszített aranygyűrűt Jerzy Trzebinski kutató találta meg az európai ország második legnagyobb városában, a krakkói Wawel királyi várban folyó ásatások és vizsgálatok során.

Trzebinski az aranygyűrűt a vár egy Dán torony néven ismert része alatt találta, amely az építmény négy lakótornyának egyike. Maga a vár egy megerősített középkori építészeti elrendezés részét képezi, amely a Wawel-hegy nevű mészkőszikla tetején, a Vitsula folyó partján helyezkedik el.

Állítólag ez az épületegyüttes egész Lengyelország történelmileg és kulturálisan legjelentősebb helyszíne, ahol számos nagy jelentőségű épület található, mint például a Wawel-katedrális és a vár.

Az előbbi nagyjából 1000 évvel ezelőtt épült, és egykor a lengyel uralkodók koronázásának és temetésének helyszíneként szolgált. A jelenlegi vár építése feltehetően a 13. vagy 14. században kezdődött, bár az épületet az idők során bővítették.

A vár több száz éven át lengyel királyok rezidenciájaként szolgált, ma azonban Lengyelország egyik legnépszerűbb művészeti múzeumának ad otthont.

A Wawel-hegy területe Krakkó történelmi központjának egy részét képezi, amely 1978-ban kapta meg az UNESCO világörökségi státuszt. A történelmi központ, Lengyelország egykori fővárosa, a Wawel-komplexum tövében található, és számos történelmi ház, palota és templom mellett Európa legnagyobb piactere is itt található.

A várkomplexumban nemrég megtalált aranygyűrűt egy régészeti rétegben tárták fel, egy kőépítmény maradványain nyugvó – feltehetően egyfajta védelmi aknának gondolt – szerkezet tetején.

„Wawel soha nem szűnik meg minket lenyűgözni. A közelmúltban egy rendkívül ritka felfedezést tettünk egy koraközépkori arany gyűrű formájában” – áll a vármúzeum közleményében.

A múzeum hozzátette, hogy a lelet „egyedülálló felfedezés”, főként azért, mert Lengyelországban nagyon kevés középkori aranygyűrűt találtak. A történelem e periódusából és ebből a régióból származó ilyen típusú dísztárgyak általában díszítés nélküliek, vagy csak egyszerű geometriai mintákat tartalmaznak.

„A Wawelben feltárt példány a díszítése miatt egyedülálló” – közölte a múzeum. „Ez az egyetlen példa arra, hogy emberi – és általában figurális – ábrázolások szerepelnek egy Lengyelországból származó kora középkori gyűrűn. El kell ismerni, hogy ez lenyűgöző”.

Az arany díszítésen egyébként nincs utalás a kereszténységre, arra a vallásra, amely a 10. században kezdett meghonosodni Lengyelországban. A kutatók szerint a két ellentétes arc a római mitológiából származó kétarcú Janus istenre utalhat.

Elolvasom a cikket