Vége a rettegésnek, nincs többé lyukas fog

A fejlesztés klinikai kísérletei nemcsak a szuvasodás, hanem a zománc túlérzékenység elleni küzdelemben, valamint a fogfehérítés negatív következményei ellen is bizonyították hatékonyságát – jelentette az egyetem.

A szuvasodás a fogak keményszöveteiben zajló komplex kóros folyamat, amely a kedvezőtlen külső és belső tényezők összetett hatására alakul ki. Végső soron a fog keményszöveteinek pusztulásához, kezelés hiányában pedig a szövődmények kialakulásához vezet.

Az Omszki Állami Orvosi Egyetem (OmSMU) tudósai, akik több mint 40 éve foglalkoznak a fogászati megelőzés kérdéseivel, egy egész sor gélkészítményt hoztak létre, amelyek célja e betegség kialakulásának megelőzése és a kezdeti szuvasodás („szuvasodás a foltos szakaszban”) megállítása. Jelenleg a termékcsalád 10 készítményt tartalmaz, és a közeljövőben a tudósok a 11. fogászati készítményt is szabadalmaztatni fogják – közölte az egyetem.

Mint Galina Skripkina, az Omszki Állami Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Kara Gyermekfogászati Tanszékének vezetője megjegyezte, ezek nem közönséges fogkrémek, hanem terápiás készítmények a kúraszerű kezeléshez, amelyeket a páciens szájüregének klinikai helyzetétől és életkorától függően írnak fel.

„A kifejlesztett prevenciós termékekben sikerült kombinálni az összeegyeztethetetlent: egy háromkomponensű gélt fluoriddal, kalciummal és foszforral otthoni használatra és a fogorvos által végzett professzionális munkához is” – tette hozzá.

A kezelés évente kétszer történik. A kúra időtartama 2-3 hét. „Ez elegendő ahhoz, hogy a szájüregben hat hónapon keresztül fennmaradjon az ásványi anyagcsere optimális szintje” – mondta a tudós, kifejtve, hogy a nyálban lévő összes ásványi összetevő kedvező körülmények között beépül a zománc kristályszerkezetébe, és az anyagcsere-folyamatok optimális üzemmódban zajlanak.

Becslései szerint a kifejlesztett gélek hosszan tartó hatása az, ami kiemeli őket a többi gyártó preventív készítményei közül. „A piacon kapható eszközök folyamatos alkalmazást igényelnek, mivel a hatás csak két hétig tart. Ezzel szemben a mi termékünk csaknem hatszor hatékonyabb” – hangsúlyozta az osztályvezető.

Ráadásul, mint az omszki tudósok biztosítják, a géleknek nemcsak megelőző, hanem terápiás hatása is van: „megszüntetik a fogzománc fokális demineralizációjának (kezdeti szuvasodás) stádiumában a szuvasodást, enyhítik a fogzománc fokozott érzékenységének tüneteit a kémiai, mechanikai és hőhatásokra (hiperesztézia), és helyreállítják a fogzománc fényét a fogfehérítő kezelések után”.

Az egyetem hangsúlyozta, hogy a gyógyszerek hatékonyságát laboratóriumban és klinikailag is bizonyították.

A tudományos csapat a jövőben tartósítószereket kíván hozzáadni a kifejlesztett termékekhez, ami kényelmesebbé teszi az otthoni használatot: jelenleg ugyanis hűtőszekrényben kell tárolni őket.

Elolvasom a cikket