A szakember elmagyarázta, hogyan segít a genetikai diagnosztika a rák kezelésében

A modern genetikai diagnosztika segít megtalálni a saját, „egyéni” genetikai jellemzőkkel rendelkező rosszindulatú daganatok kezelésének optimális módjait – mondta Maria Voroncova, a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem Fundamentális Orvostudományi Karának dékánhelyettese, az Országos Endokrinológiai Orvosi Kutatóközpont vezető kutatója, az Orosz Egészségügyi Minisztérium tagja, valamint az Orosz Tudományfejlesztési Szövetség elnökségi tagja.

„Azt mondhatjuk, hogy a rák egy egyéni genetikai betegség” – jegyezte meg Voroncova kedden a Genetikai és genomikai technológiák: új lehetőségek a diagnosztikában és a személyre szabásban című ülésén Moszkvában, a Jövő Technológiáinak II. Fórumán.

Elmondása szerint ugyanabban a daganatban több olyan tumorsejt-kolónia progenitorsejtje is lehet, amelyek a beteg élete során szerzett mutációkat tartalmaznak.

„A rák a mutációk következtében alakul ki, ezért, ha a genetikai technológiák szerepéről beszélünk a rák diagnózisának és kezelésének gyakorlati alkalmazásában, akkor az onkológia kétségtelenül az ilyen technológiák megvalósításának példája” – jegyezte meg.

Imyanitov elmondta, hogyan lehetett növelni a metasztatikus petefészekrák kezelésének hatékonyságát a nőknél.

Voroncova szerint ez egy példa a genetikai diagnózis legnyilvánvalóbb előnyeire az onkológiában.

„E tesztek nélkül valahogy a sötétben tapogatózunk” – magyarázta.

És ebben az esetben az „átlagos” terápia helyett olyan megközelítéseket alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik a betegség hatékony leküzdését – tette hozzá Voroncova.

Elolvasom a cikket