Bizonyítékokat találtak Drakula gróf betegségére

Egy nemzetközi tudóscsoport, köztük a Cataniai Egyetem, a SpringStyle Tech Design Ltd, a Román Nemzeti Levéltár és a Milánói Műszaki Egyetem vegyészei tanulmányt végeztek, amelynek célja a Drakula grófként ismert Vlad Tepes egészségének feltárása volt – írta a Pravda.ru.

Fehérjéket és peptideket elemeztek a Tepes által kézzel írt levelekből. Ugyan volt már arról szó, mi állhatott a háttérben, de most beigazolódott a feltevés.

A tudósok több mint ötszáz emberi eredetű peptidet találtak a papíron, amelyeket leszűkítettek a száz legjelentősebbre. Ezek között találták a ciliopátia, egy genetikai rendellenesség nyomait, amely a sejt- és szervműködést befolyásolja, valamint egy gyulladásos betegség jeleit, amely légzőszervi és bőrproblémákat okozhatott – számolt be az Analytical Chemistry.

Emellett a tudósok találtak olyan vegyületeket is, amelyek a haemolakriára utalnak, egy olyan állapotra, amelyben a vér keveredik a könnycsatornákban lévő folyadékkal, amely vérrel kevert könnyekhez vezethet.

Ezek az eredmények új szempontokat mutatnak be Tepes életrajzával kapcsolatban, és befolyásolhatják történelmi vezetői szerepét és az egészségi állapotának akkori megítélését.

Elolvasom a cikket