Érdemes mellőzni ezt a három élelmiszert a szíve egészsége érdekében

Bizonyos élelmiszerek túlzott fogyasztása növelheti bizonyos betegségek kockázatát. Ezzel szemben más élelmiszerekről ismert, hogy csökkentik a kockázatot.

Ez a szabály vonatkozik a szív- és érrendszeri betegségekre, vagyis a szívet és a keringési rendszert érintő betegségek egész sorára. Az Egyesült Királyságban gyakori, évente az összes haláleset mintegy negyedét okozza.

Ha aggódik a szíve egészsége miatt, a szakértők figyelmeztetése szerint három népszerű élelmiszert kell kerülnie.

A tanácsok követése azonban igazi „játékmegváltó” lehet a szíve egészsége szempontjából – mondta egy táplálkozási szakértő.

Szalonna
Valószínűleg ez a legnagyobb bűnös a sok közül.

A szalonna magas nátriumtartalma komolyan megemelheti a vérnyomást.

A Huffington Postnak nyilatkozva Michelle Routhenstein – megelőző kardiológiai dietetikus-táplálkozási szakember – azt mondta: „A szalonna elkészítési módja káros hatással lehet a szív egészségére.”

„A szalonna nátrium-nitrittel történő pácolása és magas nátriumtartalma megemelheti a vérnyomást, míg a sütés során keletkező vegyületek, mint a policiklikus aromás szénhidrogének és a heterociklikus aminok (HCA-k) hozzájárulnak a gyulladáshoz és az erek károsodásához, ami együttesen növeli a szívbetegségek kockázatát.”

Fehér kenyér
A szalonnához hasonlóan a szakértők a tömeggyártott fehér kenyér elhagyását javasolják a szív egészségének elősegítése érdekében.

Ez Michelle szerint „gyors vércukorszint-emelkedést” okozhat.

Elmagyarázta, hogy a fehér kenyérnek „magas a glikémiás indexe”, valamint „hiányoznak” belőle a tápanyagok és a rostok a teljes kiőrlésű alternatívákhoz képest.

„Ez gyors vércukorszint-emelkedésekhez, inzulinrezisztenciához és súlygyarapodáshoz vezethet, amelyek mind növelik a szívbetegségek és a kapcsolódó szövődmények kockázatát” – mondta.

Chips
Talán a legnyilvánvalóbb a listán, a szakértők azt javasolták, hogy maradjunk távol a chipsektől.

Dr. Saman Setareh-Shenas, a Cedars-Sinai kardiológusa szerint, amikor az ételt megsütik, „megváltozik” a tápanyagtartalma.

A chipsek sütéséhez használt olajtípus gyakran rossz hatással van a koleszterinszintre, ráadásul jellemzően sóval vannak bevonva, így fogyasztásuk növeli a nátriumbevitelt.

Elolvasom a cikket