Foci a Holdon? Lehetséges

A játékteret lézeres szinterezési technikával hozzák létre, amely a holdfelszín egy részét lapos, betonszerű pályává alakítja. A pálya sokkal kevesebb helyet foglal majd el, mint egy hagyományos földi futballpálya, és hálós oldalakkal lesz körülhatárolva, amelyeknek teteje megakadályozza, hogy a labda a gravitáció hiánya miatt a világűrbe szökjön.

A játékosok speciális, a holdi környezethez igazított űrruhában játszanak majd. Ezeket az űrruhákat életfenntartó, hűtő- és hőmérséklet-szabályozó rendszerekkel látják el, hogy biztosítsák a játékosok kényelmét és biztonságát az űrkörnyezetben.

A labdát is kifejezetten a Holdon való játékhoz tervezik. A labda aerogél maggal ellátott szivacsanyagból készül, hogy a Holdon uralkodó különböző nyomásviszonyok között is megőrizze alakját és rugalmasságát, és kétszer akkora lesz, mint egy hagyományos földi labda.

A változások a játék formátumát is érintik majd. A mérkőzések négy tízperces játékrészből állnak majd, pihenőszünetekkel és a technikai felszerelés ellenőrzésével. Minden csapat öt játékosból áll majd, hogy elkerüljék az ütközéseket a súlytalanságban – írja a Daily Mail.

A hagyományos játékvezetők helyett virtuális hologramok fogják felügyelni a játékot. A mérkőzéseket holdfényes délutánon ajánlják lejátszani, hogy a legjobb látási viszonyokat biztosítsák, és elkerüljék a nagy árnyékokat, amelyek befolyásolhatják a játékot.

Ez a projekt nemcsak a sport számára nyit új távlatokat, hanem az emberi alkalmazkodás és az ökológiai alkalmazkodás fontosságát is hangsúlyozza.

Elolvasom a cikket