Gombás agyhártyagyulladás terjed

A fertőzések tavaly legalább 12 embert öltek meg a mexikói Matamorosban – mindannyian szépészeti műtéteken estek át, mint például mellimplantátum vagy fenékfelvarrás.

A jelentések szerint mintegy 24 megerősített eset az Egyesült Államokból, köztük Texasból származott, míg legalább a fele Mexikóból.

Később kiderült, hogy a járványt egy szennyezett injekció okozta, amely a gombát a gerincükbe juttatta.

A pusztítóan megugró esetszámot vizsgáló kutatók szerint a mikroba agresszíven célozta meg a betegek agyát.

Dr. Louis Ostrosky, a houstoni UTHealth munkatársa az NBC Newsnak nyilatkozva elmondta: „Amit végül láttunk, az az, hogy ez a gomba szó szerint átrágja magát az ereken, és vérrögképződést is okoz”.

Az agyhártyagyulladás az agyat és a gerincvelőt körülvevő védőszövetek fertőzése.

Halálos szepszishez vezethet, és az agy vagy az idegek maradandó károsodását eredményezheti, csecsemőknél, kisgyermekeknél, tinédzsereknél és fiatal felnőtteknél gyakoribb.

A tünetek közé tartozik a magas láz, a rosszullét, a fejfájás, a kiütés, a merev nyak, az erős fénytől való idegenkedés, az álmosság és a görcsök.

A fertőzéseket általában baktériumok vagy vírusok okozzák, de okozhatják gombák is – mint a mexikói járvány esetében.

A New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban közzétett jelentés szerint a Fusarium solani nevű gomba okozta az eseteket.

Az orvosok 13 olyan beteget vizsgáltak, akiket érintett a járvány, és akiknél a tünetek átlagosan 39 nappal a műtét után jelentkeztek.

Valamennyi fertőzés „fiatal, egyébként egészséges betegeknél” történt, akik az Egyesült Államokból és Mexikó más részeiből utaztak két tamaulipasi klinikára orvosi turizmus céljából – közölték.

A fertőzés az epidurális érzéstelenítés – a test egyes részeinek fájdalomcsillapítására szolgáló injekció, amelyet bizonyos műtéteknél adnak be – után következett be tavaly január és május között.

A betegek közül kilencen – 69 százalékuk – meghaltak az agyhártyagyulladásban.

Az orvosok arra figyelmeztettek, hogy bár a járvány szokatlan volt, valószínűleg nem ez volt az utolsó, amelyet az orvosi turizmus során alkalmazott epidurális érzéstelenítés okozott.

Sokan utaznak olyan országokba, mint Mexikó, Törökország és Thaiföld, hogy ott olcsón elvégezzék az orvosi beavatkozásokat.

Elolvasom a cikket