Körözést adtak ki az EU- és NATO-tag miniszterelnökre

Az orosz belügyminisztérium honlapja egy adatbázisban „a büntető törvénykönyv alapján körözött személyként” szerepeltette Kaja Kallast, észt miniszterelnököt – számolt be keddi cikkében a Deutsche Welle alapján a Mandiner.

Kallason kívül Taimar Peterkop észt államtitkár és Simonas Kairys litván kulturális miniszter is felkerült a körözési listára. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője később azt mondta, hogy Kallas és a többi balti törvényhozó Oroszország elleni ellenséges cselekedetek és „a történelmi emlékezet meggyalázása” miatt kerültek fel a körözési listára.

Ezek olyan emberek, akik ellenséges akciókat hajtanak végre a történelmi emlékezet és hazánk ellen” – mondta Peszkov az újságíróknak. Egy névtelenséget kérő orosz biztonsági forrás azt mondta az orosz állami TASZSZ hírügynökségnek, hogy a három képviselő ellen a második világháborúban „szovjet katonák emlékműveinek lerombolása” miatt indult eljárás. A portálon kiemelik: Kallas Oroszország 2022 februári teljes körű orosz inváziója óta Ukrajna hangos támogatója. Ő volt az egyik legerősebb hang az Európai Unióban és a NATO-ban annak érdekében, hogy több fegyvert biztosítsanak Ukrajnának.

Elolvasom a cikket