Menekülnének a lakosok Rafahból

Fontos tárgyalása lesz kedden Egyiptomban William J. Burnsnak, a CIA főigazgatójának. Közben kiderült, Kairó azt fontolgatja, felmondja a Camp David-i megállapodást.

Várhatóan kedden találkozik egymással Egyiptomban William J. Burns, a CIA igazgatója és David Barnea izraeli titkosszolgálati vezető. A tárgyalások témája egy esetleges túszelengedés lesz – közölte hétfőn a The Washington Post. Mint írták, a sikerre jelenleg kevés az esély. Ugyancsak megemlékeznek arról, hogy több tízezer ember próbál elmenekülni Rafahból, a lakók ugyanis félnek a várható teljes körű izraeli katonai műveletektől. Tel Aviv eltökélt, s azt állítja, e település a Hamász utolsó bástyája, így mindenképpen fel kell számolni az ott bujkáló terrorista sejteket.

Míg tavaly 280 ezren, most legkevesebb 1,4 millióan laknak a településen. A város gyakorlatilag az egyiptomi határ mentén fekszik, így Kairó nem igazán nézi jó szemmel Izrael törekvéseit. Olyannyira, hogy az AP hírügynökség legfrissebb összeállítása szerint a kormány azt fontolgatja, felmondja a Camp David-i megállapodást.

Ha pedig ez megtörténik, azzal Izrael az egyik legfontosabb szövetségesét veszítené el.

Elolvasom a cikket