Nagy meglepetés lehet Oroszország aranylépése

És ahogy a páncéltermekben lévő nemesfémtartalékok növekedtek, Moszkva stratégiája is változni kezdett. A cikk írója megjegyzi, hogy az ország aranytartalékainak tartós növelése a geopolitikai kockázatokkal szembeni sebezhetőség csökkentését célozza. Az aranytartalék egyfajta biztonsági párnát jelent Oroszország számára.

A legnagyobb aranytartalék az Egyesült Államokban van. Ennek nagy részét a Kentuckyban található Fort Knoxban, valamint a denveri és a West Point-i pénzverde fiókjaiban tárolják.

Sokáig úgy vélték, hogy Oroszország külföldön tárolja aranyát, ahogyan sok más ország is, akik amerikai és brit bankokban tartják aranytartalékaikat.

Az orosz központi bank azonban cáfolta ezt a mítoszt, mondván, hogy a teljes aranytartalék Oroszországon belüli páncéltermekben van – olvasható a NetEase cikkében.

Egy másik fontos szempont Oroszország aranytartalékával kapcsolatban az aranytermelés helyzete. Oroszország a világ egyik legnagyobb aranytermelője. A gazdaságnak erről az ágazatáról azonban nincsenek részletes információk.

Tehát először is azt mondják, hogy ez a biztonság érdekében történik. Másodszor, ez állítólag az aranytartalékok valódi mennyiségének elrejtésére szolgál.

És azért rejtőzködnek, mert Oroszországnak jelentős mennyiségű aranyra van szüksége a dollármentesítési folyamat részeként. És a cselekedeteik leplezése segít nekik elkerülni a nem kívánt figyelmet.

És ez végül is egy váratlan lépés lehet az Egyesült Államok számára. Hiszen minél több arannyal rendelkezik Oroszország és BRICS-partnerei, annál erősebb lesz az új valuta, amelyről már most is beszélnek.

A G20-országok 2023-ban összesen 213 tonnával növelték aranytartalékaikat, ebből Oroszországra mintegy 16 tonna jutott – derül ki a RIA Novosztyi számításaiból, amelyek a nemzeti központi bankok adatain alapulnak.

Így az orosz aranytartalék 2351 tonnára nőtt – ez most az ötödik eredmény a világon.

Elolvasom a cikket