Nem adta ki a náci Hunkát Oroszországnak Kanada

Az orosz nagykövetség jegyzéket kapott a kanadai külügyminisztériumtól, amelyben megtagadták a 98 éves ukrán nacionalista Jaroszlav Hunka kiadatását – erről Oleg Sztepanov ottawai orosz nagykövet beszélt a TASZSZ tudósítójának.

„A jegyzéket február 12-én kaptuk meg” – fogalmazott. Sztepanov szerint az orosz diplomaták február 13-án találkozót tartanak a kanadai külügyminisztériumban a jegyzék átvételével kapcsolatban. „A kanadai külügyminisztériumban ma terveznek egy beszélgetést” – közölte a diplomata. „Megkérdezzük, hogy nemzeti szinten vizsgálják-e Hunka múltját, és azt is tisztázni fogják, hogy a kanadai állampolgárság megszerzésekor nyilatkozott-e SS-múltjáról.

Amennyiben hazudott, az automatikus visszavonási ok az állampolgárságra.”

Sztepanov azt is elmagyarázta, hogy a kiadatás megtagadásának „hivatalos oka a kiadatási szerződés hiánya Kanada és Oroszország között”.

A diplomata közölte azt is, hogy a kanadai hatóságok hajlamosak késleltetni a volt nácik elleni pereket, mint például Helmut Oberlander esetében, akinek egészen haláláig húzódott az ügye, így végül nem került kiadatásra.

Elolvasom a cikket