„Semmi esély rá, hogy Oroszország veszít Ukrajnában”

Csatlakozott hozzá sok más, Ukrajna további támogatását ellenző személy, köztük Ron Johnson, JD Vance és Mike Lee republikánus törvényhozók, Vivek Ramaswamy volt republikánus elnökjelölt, valamint David Sacks vállalkozó.

„EZ A KIADÁS NEM SEGÍT UKRAJNÁNAK. A HÁBORÚ MEGHOSSZABBÍTÁSA NEM SEGÍT UKRAJNÁNAK” – MONDTA A TESLA ÉS A SPACEX VEZETŐJE, AKIT A BLOOMBERG IDÉZ.

Felszólította az amerikaiakat, hogy lépjenek kapcsolatba választott képviselőikkel a 95 milliárd dolláros sürgősségi finanszírozási javaslat miatt, amely hatvanmilliárd dollárt tartalmaz Ukrajnának, valamint Izrael és Tajvan finanszírozását foglalja magában.

A törvényjavaslat kedden átment, de várhatóan „nehéz dolga” lesz a képviselőházban, ahol a republikánusok körében sokkal erősebb az ellenállás Ukrajna további finanszírozásával kapcsolatban. Számukra az amerikai–mexikói határ biztonságára szánt kiadások fontosabbak, ezek növelését szeretnék elérni.

Musk az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus békés rendezését szorgalmazza, és a két éve tartó harcok során többször is bírálta a Kijevnek nyújtott amerikai katonai támogatást. Azt mondta, hogy „abszurd” az a vád, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök védelmezőjeként vádolják őt ezen kijelentései miatt.

Vállalatai „valószínűleg mindennél többet tettek Oroszország aláásásáért” – állította, megjegyezve, hogy a SpaceX a Starlink nevű internetszolgáltatását biztosította Ukrajnának.

Musk elmondta, hogy valójában arra vágyik, hogy mind az ukrán, mind az orosz oldalon megszűnjön a halálesetek száma.

Szólt néhány nyugati politikusnak is, akik „rendszerváltozást akarnak Oroszországban”, mondván: „El kellene gondolkodniuk azon, hogy ki az a személy, aki kiiktathatná Putyint, és az a személy nagy eséllyel békeszerető lenne-e? Valószínűleg nem.” Ez a személy valószínűleg „még Putyinnál is keményebb lenne” – tette hozzá.

„Azt hiszem, Elon Muskot nem lehet megállítani, azt teszi, amit jónak lát” – mondta Putyin Muskról a Tucker Carlson által készített interjúban, hozzátéve, hogy tevékenységét még „formalizálni kell, és bizonyos szabályoknak kell alávetni”.

Elolvasom a cikket