Sok kérdést vet fel a világ legrégebbi könyvének tanulmányozása

Az ausztriai Grazi Egyetem könyvtárában őrzött 10 x 6 hüvelykes papirusztöredékről kiderült, hogy mintegy négyszáz évvel idősebb, mint a korábban a legkorábbinak tartott kódexek, így ez a legkorábbi ismert, ma is létező könyvrészlet.

Felfedezték, hogy az ókori egyiptomi papirusz valójában egy könyv volt.
A felfedezést, hogy a papirusztöredék valójában egy könyv volt, Theresa Zammit Lupi máltai restaurátor tette, aki a Times of Maltának elmondta: „Tényleg csak úgy belebotlottam. Ez a jó szó, tudja, egyáltalán nem kerestem semmi ilyesmit”.

Zammit Lupi állítólag éppen az egyetem ötvenkét papiruszból álló gyűjteményének állapotát mérte fel, hogy megállapítsa, szükség van-e konzerválási munkálatokra vagy új tárolásra. Miközben egy bizonyos papirusztöredéket csodált, a restaurátor egy csomós fonalat vett észre a tárgy rétegei közé mélyen beágyazódva, ami állítólag arra késztette, hogy azt gondolja, több lehet a leletben, mint amit az egyiptomi felfedezés után kezdetben gondoltak. A darabot a grazi múmiakönyvnek nevezték el.

„Azt mondtam, ‘hé, várj egy kicsit’, és újra megfordítottam. És akkor megláttam. Ez egy könyv alakja volt. Annyira nyilvánvaló és tiszta volt” – mondta Zammit Lupi a Times of Malta-nak, majd hozzátette: „Felhívtam a kollégámat, aki velem szemben ült, és azt mondtam: Menj, nézd meg, majd megnéztem a katalógust, és az állt rajta, hogy i. e. 260”.

Objektum doboz

A restaurátor elmondta az újságnak, hogy sokkos időszakon ment keresztül, azon tűnődött, hogy vajon tényleg áll-e a tézise, és hosszas kérdezősködésen ment keresztül, hogy megbizonyosodjon arról, hogy amit lát, az helyes.

A lelet története
A papirusz, vagyis a könyv az ókori Egyiptomban élete során sokféle formát megjárt. Az 1902-ben El Hibeh helyén, több száz más papiruszdarabbal együtt előkerült, bekötött dokumentumként kezdte életét, amely i. e. 260-ra datálható. A könyv a sör és az olaj adókulcsait rögzítette görög betűkkel, fekete tintával írva.

A töredéket ezután kivették a kötésből, és levélként küldték el, mielőtt újabb használati módváltáson ment volna keresztül. Ezután képekkel festették meg, többek között a sólyomfejű Hórusz isten fiának képével, és a ptolemaioszi korszakban (i. e. 304 – i. e. 30) egy múmia kötszereként használták.

Mikroszkópos és multispektrális képalkotás segítségével Zammit Lupi és csapata többet tudott meg arról, hogyan állították össze először a könyvet.

Egy sima papiruszlapot kettéhajtottak, ráírtak, és könyvecskévé alakították – mondta Zammit Lupi, hozzátéve, hogy a különböző biofóliókat, vagyis a középen összehajtogatott egyetlen lapot tákolmányokkal – két tárgy összekötésére használt rugalmas anyaggal – rögzítették, hasonlóan a mai kötőanyaghoz.

A lyukak sorának jelenléte, amelyeken néhányan még mindig cérnamaradványokkal voltak ellátva, valamint a középen lévő hajtáson keresztbe tett szimmetrikus tintaátvitel megerősítette, hogy a biofóliót egy ősi kódexszel kötötték.

Az egyiptomi papiruszon belüli felfedezés legalább négyszáz évvel tolja vissza a múltba a könyvkötés eredetét. Korábban úgy vélték, hogy a világ legrégebbi könyve a Kr. u. első vagy második századból származik.

Elolvasom a cikket