Zenészből lett taxis majd író

2024. február 13. kedd. 11:45

A sepsiszentgyörgyi színház egykori zenésze, Székely Szabó Zoltán 1986-ban emigrált Romániából Ausztriába. A volt muzsikus most könyvet írt kalandos életőrél, melyet a minap mutattak be a bécsi Europa-Club-ban – tudósított az eseményről az Osztrák közszolgálati Rádió (ORF). Mint az összeállításból kiderült, a művész huszonnyolc évet élt az osztrák fővárosban, majd 2014-ben történt nyugdíjazása után Marosvásárhelyre költözött.

A férfi azóta is ír, és most az Europa-Club hívta meg egykori tagját, kultúrfelelősét, az évkönyvük megálmodóját és szerkesztőjét, hogy mutassa be a bécsi közönségnek is legutóbbi, életrajzi ihletésű, és az itt eltöltött esztendőket összegző művét.

Székely Szabó Zoltán 1976-ban végezte el a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetet, majd 1986-ig a sepsiszentgyörgyi színház tagja volt. Bécsben kezdetben kétkezi munkásként dolgozott, majd házmester lett és mintegy tizennyolc éven át volt taxisofőr is. Ez utóbbit úgy is emlegeti, mint a műveltségének a melegágya, hisz a hosszú várakozási idők alatt, míg a következő utas be nem ült az autójába, lehetősége volt olvasni, majd írni is.

Elolvasom a cikket