A LIBE-bizottság elfogadta a migrációs paktumot

Az EP LIBE bizottsága támogatja az új menekültügyi és migrációkezelési rendelet tervezetét. Ez kötelező szolidaritást ír elő a migrációs nyomás alatt állóként elismert uniós országoknak – olvasható az Európai Parlament oldalán.

A paktum pontjai kimondják, hogy a tagállamok választhatnak a menedékkérők befogadása, pénzügyi hozzájárulás vagy operatív támogatás nyújtása között. A bevándorlókat szigorúbb ellenőrzés alá vetik az érkezéskor, rögzítik az arcképüket, ujjlenyomatot vesznek tőlük, a gyermekeket pedig hatéves kortól azonosítják. A dokumentum előirányozza a menedékjog iránti kérelmek gyorsabb elbírálását, valamint a kötelező biztonsági és egészségügyi ellenőrzéseket az EU-ba illegálisan belépő személyeknek. Ezekkel az intézkedésekkel azonban inkább a migrációt menedzselné, minthogy megállítaná Brüsszel.

A menekültügyi eljárásokról szóló rendelet EU-szerte egységes eljárást hoz létre a nemzetközi védelem megadására és visszavonására, felváltva a tagállamokban alkalmazott különböző eljárásokat. A megreformált Eurodac adatbázis az EU területére szabálytalanul érkezők hatékonyabb azonosítását szolgálja majd, arcképekkel kiegészítve az ujjlenyomatokat. A hatóságok azt is rögzíthetik, ha valaki biztonsági fenyegetést jelenthet.

Az új szabályok EU-szerte egységes normákat határoznak meg a nemzetközi védelmet kérelmező személyek elismerésére, és az ilyen védelemre jogosultaknak biztosított jogok típusára vonatkozóan. A tagállamokban hozott menedékjogi határozatok közötti hatékonyabb jogi együttműködést rendszeres felülvizsgálatok segítségével szeretnék elérni.

A migrációs paktumról Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője közösségi oldalán úgy fogalmazott: a bevándorláspártiak azért akarják még most áterőltetni a döntést, mert félnek a valódi jobboldali erők előretörésétől a júniusi választáson!

Elolvasom a cikket