Az oroszok szinte az összes harckocsijukat elvesztették, már csak két-három évre elegendő raktárkészletük maradt

Putyin a háború kezdete óta csaknem 3000 páncélozott járművet veszített el – és most a hidegháborúból származó, naftalizált és rozsdásodó fegyverekhez fordul.

Ben Barry volt dandártábornok, aki a brit hadseregben szolgált, azt mondta a The Sunnak, hogy Putyin omladozó erőinek talán két-három évre elegendő erőforrásuk maradt.

Kifejtette, hogy az orosz felső vezetés most „a hidegháborúból megmaradt járművekből álló raktárakra és raktárkészletekre” támaszkodik.

Az egykori brit katona a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) ma Londonban tartott Military Balance 2024 konferenciáján tette közzé az orosz fegyveres erőkre vonatkozó adatokat.

A szakértők arra figyelmeztettek, hogy a világ „ingatag” helyzetben van, és egy „még veszélyesebb évtized” elé néz Putyin ukrajnai háborúja miatt – a világ más pontjain lévő konfliktusgócok mellett.

A védelmi elemzők pedig attól tartanak, hogy nyugati támogatás nélkül az ukrán készletek elszívása katasztrofálisnak bizonyulhat.

Barry a The Sunnak elmondta, hogy Oroszország haditechnikája a csatatéren sokkal keményebben sújtaná Ukrajnát Európa és Amerika kulcsfontosságú támogatása nélkül.

„Oroszország szerintem rövid távon abban reménykedik, hogy túlélheti Ukrajna nyugati támogatóit” – figyelmeztetett.

Súlyos orosz veszteségek a 2022-es invázió óta
Dr. Bastian Giegerich, az IISS főigazgatója és védelmi szakember szerint a háború „repedéseket tárt fel az orosz fegyveres erőkben”.

Kifejtette, hogy Oroszország csak az elmúlt évben becslések szerint 1120 harckocsit veszített.

Emellett mintegy 2000 páncélozott személy- és gyalogsági harcjárművet semmisítettek meg.

Az elvesztett harckocsik összlétszáma több mint 3000-re rúg Putyin kíméletlen hadjáratának kezdete óta.

Giegerich elmondta: „Oroszország harckocsiveszteségei nagyobbak, mint a 2022-es offenzívája megkezdésekor. Moszkva képes volt pótolni, de az orosz gyártóüzemekből kikerülő járművek a legtöbb esetben nem újak. Oroszország kivette a raktárakból a felszereléseket, és harcba nyomta őket.”

És elárulta, hogy Putyin ezt talán csak „még két-három évig” tudja folytatni.

Addig is ez azt jelenti, hogy kíméletlen hadseregének fel kell áldoznia „a minőséget a mennyiségért”.

A kutatásból az is kiderült, hogy Oroszország az invázió kezdete óta mintegy 5500 páncélozott járművet és mintegy 500 többszörös rakétavetőt veszített.

Az ukrán becslések szerint Oroszország katonáinak vesztesége 400 ezerre, hajóinak és hajóutánpótlásának 24-re, repülőgépeinek 657-re tehető.

Elolvasom a cikket