Bejelentést tesz a NATO Donald Trump miatt

A Financial Times szerint Donald Trump szavai után magyarázkodásba kezd a NATO, hogy megvédje tagjait, akik nem tartják be a megállapodást a védelmi kiadásokról. Magyarország teljesíti a célokat, ráadásul a kormány jó kapcsolatot ápol a volt amerikai elnökkel, így a cikk alapján nincs mitől tartania – írta meg a Mandiner.

A NATO hamarosan bejelenti, hogy a legtöbb tagja jó úton halad a szövetség védelmi kiadási céljának elérése felé, miközben felkészül a további orosz agresszióra és Donald Trump volt amerikai elnök esetleges megválasztására – írja a Financial Times.

Ez a bizonyos kiadási cél, hogy a GDP 2 százalékát az országok fordítsák védelmi kiadásokra, amit a 31-ből csupán 11 tag, köztük Magyarország tud felmutatni.

Sokáig nem is zavart senkit ez az állapot, ám Trump már elnöksége idején is többször szóvá tette, a napokban pedig úgy fogalmazott: a NATO-tagországoknak teljesíteniük kell az előírásokat, ha ezt nem teszik meg, akkor az Egyesült Államoknak nem kellene megvédenie őket, például egy esetleges orosz támadás esetén.

A Financial Times beszámolója azt is állítja, hogy Trump deklaráltan NATO-szkeptikus – mint megírtuk, a demokraták úgy próbálnak meg kampányolni az állandóan bakizó Joe Biden mellett, hogy azzal riogatnak, Trump vezetésével az Egyesült Államok kilépne a NATO-ból.

Vannak olyan NATO-vezetők, akik viszont képesek lehetnek szorosabb kapcsolatra egy Trump-kormánnyal – közölte a Financial Times, példaként Orbán Viktor kormányát említve.

Elolvasom a cikket