Hortay Olivér: Az IMF-vezér beismerte, az oroszok elleni szankciók nem hatnak

Az IMF vezérigazgatója elismerte, hogy az orosz gazdaság számai nem szépek, de a történet nem túl jó – mondta Hortay Olivér. Hozzátette: a vezérigazgató azután kényszerült menteni a mundér becsületét, hogy szervezete elismerte, a szankciók nem érték el a várt eredményt, s Oroszország gazdasági kilátásai kétszer akkorák lehetnek, mint azt korábban várták.

Csakhogy ezek az eredmények nem illeszkednek a nyugati politikai narratívába, ezért a vezérigazgató gyorsan korrigált, s elmondta, hogy a szankciók hatni fognak, csak erre még egy kicsit várni kell.

„Hát, ezt már egy pár alkalommal hallottuk” – fogalmazott a szakértő. Az eset szerinte rávilágít, hogy a gazdasági hadviselésben, ha a szankciók mindkét félnek ártanak, az nem vezet sehová. Csak olyan büntető intézkedéseket szabad bevezetni, amelyek a másik félnek ártanak. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, folyamatos elemzésre, és érzelemmentes értékelésre van szükség. Ha azonban a tervezés elmarad, s a vágyaink miatt már a saját számainkban sem hiszünk, akkor a műveleteink is jó eséllyel kudarcot vallanak – tette hozzá az elemző.

Elolvasom a cikket