Megdöbbentő dolgot fedeztek fel az 1700 éves tojás belsejében

Tudósok megállapították, hogy egy 1700 éves, még ép római tojás folyadékot tartalmaz, amely feltehetően a tojásfehérje és a tojássárgája.

Objektum doboz

A tyúktojást egy 2007 és 2016 között végzett ásatás során fedezték fel a buckinghamshire-i Aylesburyben. A feltárás során a régészek három másik tojást is találtak, de azok a kiemeléskor megsérültek és összetörtek. A régészek egy vízzel teli gödör alján bukkantak rá a négy tojásra. A mély aknáról úgy vélik, hogy egyfajta korai kívánságkútként használhatták.

A szakemberek mikroszkenneléssel megállapították, hogy a tojás még tartalmazza a tojássárgáját és a tojásfehérjét, ami azt jelenti, hogy ez az egyetlen ép tojás a korszakból.

„Teljesen el voltunk ájulva, amikor megláttuk, hogy még benne van a tojásban a tartalma, mivel arra számítottunk, hogy az már kioldódott” – mondta Edward Biddulph, az Oxford Archaeology vezető projektmenedzsere, az ásatás felügyelője.

A szakértők jelenleg arra próbálnak megoldást találni, hogy megbontsák a vékony héjat úgy, hogy a tojás tartalma ne sérüljön.

Elolvasom a cikket