Mindennél ellenállóbb rovarfaj támad, amelyek emberre veszélyes betegségeket terjeszthetnek

A Cimex hemipterus – vagy trópusi poloska – eredetileg csak az Egyenlítőhöz közeli forró országokban volt megtalálható.

Az utóbbi években azonban olyan helyeken is találtak ilyen állatokat, mint Franciaország és Olaszország – ami arra utal, hogy a szomszédos Egyesült Királyságba is eljutottak, mondta dr. Will Hentley, az ágyi poloskák szakértője.

A közönséges ágyi poloskával – Cimex lectularius – ellentétben a vérszívó kártevő ellenáll az összes létező rovarölő szernek.

Ráadásul a szakértők attól tartanak, hogy ezek a trópusi poloskák veszélyes betegségeket terjeszthetnek az emberekre.

„Lehetnek itt [az Egyesült Királyságban] is, csak nem tudunk róla” – mondta dr. Will, a Sheffieldi Egyetem Biotudományi Karának munkatársa a The Sun című napilapnak.

„A probléma az, hogy mind a Cimex hemipterus, mind a gyakoribb Cimex lectularius nagyon hasonló megjelenésű, így elképzelhető, hogy az átlagos kártevőirtó nehezen tudná megkülönböztetni őket” – tette hozzá.

Ez azt sugallja, hogy a Cimex hemipterus eseteit nem jelentik be.

Az egyetlen észrevehető különbség a két poloska között, hogy a Cimex lectulariusnak szélesebb a feje, mint a Cimex hemipterus testvéreinek.

Dr. Will szerint a trópusi fajok kétségtelenül hamarosan széles körben elterjednek az Egyesült Királyságban.

„Az egyre melegedő éghajlatunk miatt csak idő kérdése, hogy olyan fajok, amelyek korábban csak a trópusokon fordultak elő, megtelepedjenek az Egyesült Királyságban is” – magyarázta.

A vérszívó rovarokat már kimutatták olyan, jellemzően hűvösebb országokban, mint Norvégia és Oroszország, amelyek távol esnek a trópusi éghajlatuktól, ahol jól érzik magukat.

Az amerikai Kaliforniai Egyetem tudósai az Annual Review of Entomology című folyóiratban megjelent cikkben mutatták be a vérszívó rovarok aggasztó terjedését.

Elmondták, hogy a trópusi poloskát 2016-ban hatvan év óta először észlelték Floridában, majd 2020-ban Hawaiin.

Emellett 2015-ben és 2017-ben Franciaországban, Olaszországban (időpontot nem közöltek), valamint 2002 és 2018 között többször is felfedezték Közép-Európában.

A tudósok, köztük dr. Chow-Yang Lee, elmondták: „A legtöbb ágyi poloska elleni terméket a közönséges ágyi poloska ellen fejlesztették ki, azzal a feltételezéssel, hogy azok a trópusi ágyi poloska ellen is működnek. Azonban a fajok közötti biológiai különbségeket fedeztek fel, amelyek hatással vannak a trópusi ágyi poloska kezelésére.”

Például több olyan közönséges ágyi poloska is van, amely érzékeny a rovarölő szerekre. Míg a trópusi ágyi poloskának nincs rovarölő szerekre érzékeny törzse.

A trópusi poloska lába is szőrösebb, mint közönséges társa, ez nagyobb kapaszkodófelületet biztosít számára ahhoz, hogy jobban fel tudjon mászni, és ki tudjon menekülni a csapdákból.

Külön kutatások szerint egyes poloskáknak vastagabb külső rétegük nőtt, amelyen a mérgek nem tudnak könnyen áthatolni.

Az amerikai tudósok arra is figyelmeztettek, hogy a trópusi poloska különböző egészségügyi problémákat okozhat, mivel a nyálában különböző antigénvegyületek vannak.

A kártevők hordozhatják és terjeszthetik a hepatitiszt és a Chagas-kórt.

Feltételezésük szerint a beltéri fűtési rendszerek és a hirtelen visszatérés a járvány előtti utazásokhoz a rovarölő szerekkel szembeni rezisztencia mellett a terjedést is feltöltötte.

Az ágyi poloskák miatti figyelmeztetések tavaly év végén Londonban is megjelentek, miután a metróban észlelték őket – alig néhány héttel azután, hogy a párizsi metróban, vonatokon és buszokon is látták őket az üléseken.

Elolvasom a cikket